Мінфін США вирішив зняти санкції з компаній російського олігарха / фото ru.wikipedia.org

Контрольований республіканцями Сенат США у вівторок схвалив розгляд резолюції, яка засуджує план адміністрації президента Дональда Трампа зняти санкції з російських компаній, пов'язаних з мільярдером Олегом Дерипаскою, розчистивши дорогу для дебатів і голосування.

Читайте такожБританія україни ратифікувала "чорний список" російських олігархів - ЗМІ

Пропозицію про розгляд резолюції підтримали 57 сенаторів, в тому числі 11 однопартійців Трампа. Проти висловилися 42 сенатори, передає Рейтер.

Відео дня

Для набуття чинності резолюції її має підтримати Сенат, в якому у республіканців 53 місця проти 47 у демократів, а також Палата представників, яку контролює Демократична партія. У Трампа також є можливість накласти на неї вето.

Голосування в Сенаті відбулося незабаром після того, як міністр фінансів США Стівен Мнучин закликав республіканців виступити проти резолюції, яку підтримують демократи. Водночас, деякі сенатори сказали, що їм потрібно більше часу для оцінки ініціативи про зняття санкцій, перш ніж вони зможуть прийняти остаточне рішення.

Мінфін США 19 грудня оголосив про намір зняти введені в квітні санкції проти ключових компаній Дерипаски, в тому числі алюмінієвого гіганта "Русала", групи En+ і Євросібенерго. Сам Дерипаска залишиться під санкціями.

Відомство повідомило, що мільярдер погодився скоротити свою частку в групі En+, яка керує 48-відсотковим пакетом Русалу і електроенергетичними активами.

Русал - найбільший у світі виробник алюмінію за межами Китаю. Санкції щодо компанії призвели до зростання попиту на вироблений в КНР метал. У 2018 році експорт китайського алюмінію підскочив до рекордного максимуму.

Демократи кажуть, що вважають рішення про пом'якшення санкцій передчасним, з огляду на агресію Москви щодо України і висновки американських спецслужб про те, що Росія намагалася вплинути на президентські вибори 2016 року в США, щоб підвищити шанси Трампа на перемогу.