фото: УНІАН

В Україні діє схема, розроблена для захоплення чужого майна, активів і перехоплення управління підприємствами. За допомогою «чорних» реєстраторів, які володіють ключами доступу до реєстрів нерухомого майна, вносяться зміни до статутних документів підприємств та змінюється право власності.

Про це повідомили учасники прес-конференції в «Укрінформі».

«Мін'юст видав ключі людям, які можуть безконтрольно переписати будь-яке підприємство, будь-яке майно на ліву людину, забравши його у справжніх власників. Наше підприємство з такою злочинною групою бореться вже 2,5 року, - повідомив Олексій Кулагін, керуючий власник ТОВ «ОМОКС». - Ми вже пройшли 170 судових засідань, і всі були нами виграні. В даний час відбувається акція із захоплення наших підприємств і нашого майна через фальшивих реєстраторів».

Відео дня

Після того, як майно було переписано на підставну особу, до житлового комплексу «Чайка» зайшли озброєні люди, намагаючись встановити контроль над населеним пунктом. «Заволодівши підприємством, вони в першу чергу захотіли забрати всю документацію, всі архіви», - додав Кулагін, - Силове захоплення зупинили спеціалізовані підрозділи Національної поліції».

«Те, що відбувається з містечком« Чайка», з бізнесом Кулагіна - це приклад того, що відбувається по всій країні, ми подібні сигнали чуємо звідусіль, - заявив народний депутат України Андрій Немировський. - Але це безпрецедентний випадок, який показав, що ми можемо об'єднати всі правоохоронні органи завдяки генеральному прокурору, голові МВС і ДБР і зупинити захоплення бізнесу. Цим повинен зараз зайнятися і парламент, і прийняти законопроекти, які унеможливлять існування «чорних» ріелторів».

Олексій Кулагін заявив, що днями буде анонсований круглий стіл, який займеться пошуком рішень для усунення шахрайських схем. А нардеп Немировський закликав усіх постраждалих від подібних дій звертатися до його приймальні: «Закликаю весь бізнес, який страждає від чорних ріелторів та рейдерів, не мовчати. Інакше вас просто знищать, і ви нічого не зможете зробити», - підкреслив депутат.

Нагадаємо, в ніч на 29 травня рейдери зробили чергову спробу силового захоплення ЖК «Чайка» в передмісті Києва, а також за допомогою «чорних» реєстраторів переписали девелоперську компанію «ОМОКС» на підставних осіб.