Ілюстрація REUTERS

Російські, китайські та інші мільйонери можуть порівняно легко отримати громадянство Великобританії завдяки одній зі схем, запропонованих супербагатим іноземцям британським міністерством внутрішніх справ.

Читайте такожBloomberg: Скандали через брудні гроші Росії повинні провчити банки Європи

Згідно з розслідуванням, проведеним Sunday Times і Четвертим каналом британського телебачення, Хоум-офіс практично не перевіряє походження грошей тих іноземців, які готові покласти на британський банківський рахунок два мільйони фунтів стерлінгів (2,5 млн доларів).

Відео дня

Журналісти Sunday Times і Четвертого каналу британського телебачення таємно знімали на відео, як юридичні та фінансові консультанти хвалилися, що їм легко обводити навколо пальця співробітників міністерства внутрішніх справ, коли мова заходить про так звані "золоті візи", і як вони легко можуть приховати зв'язки прохача подібної візи або з оточенням Володимира Путіна, або з китайською армією, передає «Російська служба Бі-бі-сі».

Ці консультанти говорили репортерам, які видавали себе за людей, пов'язаних із зарубіжними мільйонерами, як їм вдалося організувати "золоту візу" члену сім'ї Муаммара Каддафі, сину міністра в уряді Таїланду, який причетний до корупції,  еритрейському чиновнику, який підозрювався в нелегальному продажу зброї Анголі, а також громадянам Ірану та Іраку, чиї бізнеси потрапили під міжнародні санкції.

Один з цих консультантів сказав, що обійти перевірку походження коштів надзвичайно легко, бо у міністерстві внутрішніх справ, за його словами, цим займаються люди, які щойно закінчили школу і в пошуках інформації покладаються лише на Google.

У грудні 2018 року, зазначає Sunday Times, міністр внутрішніх справ тимчасово припинив видачу "золотих віз", оскільки багато хто побоювався, що їх отримують члени злочинних угруповань і люди, що відмивають гроші. Але всього кілька днів по тому ця практика була відновлена.

Ця схема називається "віза для інвесторів". З 2008 року її володарями стали 11 тисяч осіб, які тим самим отримали право жити у Великобританії та згодом отримати британське громадянство.

На відміну від інших країн, які надають візи та посвідки на проживання для інвесторів, Великобританія не вимагає ні прямих виплат цих грошей у казну, ні прямих інвестицій. Гроші повинні просто лежати в банку, і як тільки людина отримує право на постійне проживання, вона може їх вільно вивести з країни на офшорний рахунок, де вони не будуть обкладатися податком.

Як пише газета, згідно з результатами цього дослідження, створюється враження, що міністерство внутрішніх справ не перевіряє походження грошей і сподівається, що подібні перевірки будуть зроблені банками та інвестиційними фондами.

Sunday Times цитує заяву міністерства внутрішніх справ, у якій йдеться, що процес видачі таких віз був повністю змінений, і зараз використовується дуже серйозна перевірка походження капіталу.