Окружний адмінсуд Києва дозволив збудувати 26-поверховий будинок в історичному ареалі / фото jk-pokrova.com.ua

Окружний адмінсуд Києва зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА удвічі збільшити висоту житлового комплексу "Покрова" на вулиці Січових Стрільців, 59 у столиці.

Зокрема, суд зобов’язав Департамент змінити висоту комплексу з 26,5 м на 72,6 м (26 поверхів), повідомляють "Наші гроші" з посиланням на рішення судді Ігоря Погрібніченка від 16 вересня цього року.

Читайте такожУ Києві поруч з "Палацом Україна" біля лінії метро хочуть побудувати 100-метрову висотку

Відео дня

Таким чином, суд задовольнив позов Центрального територіального управління капітального будівництва Міноборони, яке є замовником будівництва разом з ТОВ "Будінпроект".

Вони уклали договір про зведення ЖК "Покрова" у 2015 році. Будівництво почалося в 2016 році, заради чого знесли існуючий військкомат. Після зведення перших кількох поверхів ЖК, ДАБІ анулювало дозвіл. Підставою стала низка порушень, серед яких – недійсні містобудівні умови та обмеження (МУО), які втратили чинність у 2013 році. Також свій припис про зупинення робіт видав Мінкульт, з яким забудовник не погоджував жодних документів щодо будівництва в історичному ареалі Києва, де діє обмеження по висотності (не вище 27 м).

фото nashigroshi.org

Після програшу в усіх судах, включно з Верховним, ЦТУКБ у лютому цього року отримало нові МУО, які вже обмежили висотність ЖК до законних 26,5 м. Відповідно до нових МУО забудовник був зобов’язаний розробити нову проектну документацію.

Натомість ЦТУКБ звернулося до суду з вимогою збільшити граничну висоту об’єкта до 72,6 м, як передбачав старий проект. І ОАСК цю вимогу задовольнив.

Читайте такожЯк метро «на Виноградар» перетворилося на метро до приватного будівництва нового ЖК

"Суддя Погрібніченко своєрідно протрактував постанову Верховного суду, яка підтверджувала неправомірність зведення 72-метрового ЖК. Тоді місцевий житель просив Верховний суд скасувати старі МУО, однак судді вирішили, що, оскільки МУО вже й так є нечинними ще з 2013-го року, то неможливо скасувати те, чого не існує. Суддя Погрібніченко вирішив, що це є свідченням того, що старі МУО, а відтак і старий проект є законними", - пишуть "Наші гроші".

ЖК "Покрова" будується під егідою держкорпорації "Укрбуд". До обрання народним депутатом, президентом "Укрбуду" був Максим Микитась. Зараз керівником держкорпорації є помічник Микитася Олександр Лятамбор.

Засновником ТОВ "Будінпроект" значиться ТОВ "Будівельний розвиток міста", бенефіціарними власниками якого є Зохра Нагієва і Сергій Якусевич, заступник голови правління "Укрбуду".

Раніше УНІАН повідомляв, що Касаційний адміністративний суд Верховного Суду 21 серпня цього року ухвалив, що будь-яке будівництво в історичній частині міст без дозволу органів охорони культурної спадщини є незаконним.

Зазначимо, що правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для всіх судів України.

Нагадаємо, суддя скандального Окружного адмінсуду Києва суддя Погрібніченко є фігурантом кримінального провадження НАБУ і ГПУ про протиправне втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.