Верховний Суд заборонив будь-яке будівництво в історичних частинах міст / фото УНІАН

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду ухвалив, що будь-яке будівництво в історичній частині міст без дозволу органів охорони культурної спадщини є незаконним.

Як йдеться в повідомленні на порталі "Судова влада України", постанова Верховного суду була ухвалена ще 21 серпня цього року.

Такого висновку суд, розглянувши у касаційному порядку справу за позовом ТОВ "Фін-Інвест Менеджемент" до Міністерства культури про скасування припису, яким позивача зобов'язано припинити проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт з будівництва багатофункціонального комплексу на вулиці Старонаводницькій, 42-44 у Печерському районі міста Києва.

Відео дня

Зазначається, що Окружний адмінсуд Києва та Шостий апеляційний адмінсуд підтримали позицію забудовника і визнали незаконним розпорядження Мінкультури від липня 2018 року з вимогою зупинити будівництво як таке, що порушує закон "Про охорону культурної спадщини". Суди попередніх інстанцій вирішили, що це розпорядження було видано незаконно, оскільки не було попереджено забудовника про огляд місця будівництва і не задокументовано сам процес перевірки.

Утім, Верховний Суд, скасувавши рішення судів першої та апеляційної інстанцій, зазначив, що суди дійшли необґрунтованого висновку про те, що відповідач не дотримався процедури перевірки, визначеної Законом України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Читайте такожПід Офісом президента активісти закликають Зеленського навести лад у будівельній сфері столиці

Верховний Суд роз’яснив, що Мінкультури, приймаючи рішення про заборону, фактично не здійснювало заходів державного контролю, оскільки не перебувало на території будівництва, не здійснювало перевірку суб'єкта містобудівної діяльності, а лише вживало охоронних заходів шляхом проведення візуального огляду та перевірки електронної бази даних.

Судді також врахували те, що місто Київ внесено до Списку історичних населених місць України, який затверджено постановою Кабінету Міністрів від 26 липня 2001 року №878. У зонах охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, внесених до такого Списку, встановлено особливий режим регулювання забудови. Зокрема, забороняється проведення будівельних робіт без попереднього отримання дозволу в органах охорони культурної спадщини.

Також ВСУ вирішив, що індивідуальне право (інтерес), яке виражається у гарантованому частиною першою ст. 42 Конституції України праві на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, протиставляється публічному інтересу, який виявляється у збереженні та охороні історико-культурної спадщини світового значення.

Таким чином, Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій і задовольнив скаргу Мінкультури, заборонивши будівництво. Правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для всіх судів України.

Раніше повідомлялося, що влада Києва готує документи для ініціативи щодо внесення вулиці Хрещатик до списків Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.