Суддям Окружного адмінсуду Києва вручили підозри / фото УНІАН

Генеральна прокуратура вручила підозри всім чотирьом суддям, що фігурують у записах Національного антикорупційного бюро України, які, на думку слідства, свідчать про протиправне втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомила співробітник прес-служби ГПУ Марина Хоменко.

«На сьогодні ГПУ викликала трьох суддів ОАСК, а також суддю Суворівського райсуду Одеси для проведення процесуальних та слідчих дій. А саме для оголошення підозри та допиту. Їм усім оголошено підозру. Допити тривають», - сказала вона.

Хоменко уточнила, що суддям вручено підозри за ст. 351-2 (перешкоджання діяльності ВККС), ст. 375 (постановлення суддями завідомо неправосудного рішення), а також ст. 376 (втручання в діяльність судових органів).

Також вона додала, що заступник генерального прокурора Сергій Кізь планує звернутися до Вищої ради правосуддя і до суду з клопотанням про відсторонення всіх чотирьох суддів від займаних посад та обрання запобіжного заходу.

Наступного тижня, за її словами, генеральний прокурор Юрій Луценко проведе чергову нараду та заслухає прокурорів і слідчих у цій справі.

Крім того, Хоменко заявила, що наразі ще вирішується, на якому саме запобіжному заході для цих суддів наполягатиме прокуратура.

Раніше речник ГПУ Андрій Лисенко заявив, що для голови ОАСК Павла Вовка проситимуть домашній арешт.

Як повідомляв УНІАН, 26 липня на сайті НАБУ було оприлюднено записи розмов нібито суддів Окружного адмінсуду Києва, які, на думку слідства, свідчать про їхнє протиправне втручання в роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У Бюро заявили, що в ході розслідування протиправної діяльності окремих суддів ОАСК слідство задокументувало ознаки кримінальних правопорушень, які становлять загрозу національній безпеці.

За даними слідства, полягають вони в наступному: законом про забезпечення права на справедливий суд від 12 лютого 2015 року запроваджено кваліфікаційне оцінювання суддів на відповідність займаній посаді. Під час його проходження перевіряють не тільки рівень знань судді, а й походження майна і причетність до корупційних скандалів. У разі наявності сумнівів у доброчесності суддя підлягає звільненню без можливості бути повторно призначеним на цю посаду. Оцінювання проводиться Вищою кваліфікаційною комісією суддів разом з Громадською радою доброчесності.

Читайте такожСудді Окружного адмінсуду Києва поскаржилися на НАБУ та ГПУ до Вищої ради правосуддя

«Згідно з даними ВККС, кваліфікаційне оцінювання голови ОАСК Павла Вовка та більшої частини суддів цього суду було вперше призначено комісією у червні 2018 року. Протягом року воно неодноразово переносилося комісією за клопотанням Вовка у зв’язку із надмірною завантаженістю суду. Разом з тим, не бажаючи проходити оцінювання, голова суду почав створювати штучні перешкоди у діяльності окремих членів ВККС, організувавши подання позовних заяв проти них до свого ж суду. Предметом цих позовів було визнання відсутності у членів комісії повноважень через начебто сплив термінів, на яких їй було призначено законом», - сказано в опублікованих НАБУ матеріалах.

За задумом Вовка, судді очолюваного ним суду мали б встановити, що строк повноважень членів ВККС закінчився у 2018 році. «Метою цих дій було зупинення кваліфікаційного оцінювання судів через штучно створений конфлікт інтересів між комісією та суддями ОАСК, оскільки судді, яких мають оцінювати члени ВККС, розглядають справи щодо повноважень вказаних членів», - йдеться в повідомленні.

У НАБУ заявили, що в ході розслідування також було встановлено, що до розробленого Вовком плану були залучені не тільки окремі судді ОАСК, а й деякі правоохоронні органи, зокрема ДБР, завданням якого було здійснення тиску на ВККС з метою складання повноважень окремими її членами.

26 липня детективи НАБУ разом з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в Окружному адміністративному суді Києва. На спільному брифінгу з директором НАБУ Артемом Ситником керівник Управління Сергій Горбатюк заявив, що ГПУ зафіксувала протиправний вплив Окружного адміністративного суду Києва на ухвалення рішень Конституційним судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя, а також вплив на діяльність міністерств, відомств і роботу Державного бюро розслідувань. Також Горбатюк заявив про підготовку повідомлення про підозри керівництву і ще 4 суддям Окружного адміністративного суду Києва через втручання у діяльність ВККС та організацію прийняття завідомо неправосудних рішень.

На 2 серпня до ГПУ для вручення повісток було викликано суддів ОАСК Павла Вовка, Євгена Аблова та Ігоря Погрібніченка, а також суддю Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.