Ілюстрація REUTERS

У зв'язку з падінням споживання сталі в усьому світі виплавка в Україні за останні 2 місяці впала на 10%, йдеться в статті "Українська металургія вступила в смугу кризи" на порталі Мінпром.

"Залежна від експорту українська металургія – за інформацією ТОВ "ЕТР-Спектр", за 9 місяців поточного року на зовнішніх ринках було реалізовано 82,8% виробленої в Україні металопродукції – не вибивається із загальносвітового тренду. У жовтні і вересні виплавка сталі в країні падала на 10%", – йдеться у статті.

Відео дня

У матеріалі зазначається, що тенденція на зниження споживання сталі спостерігається в усьому світі у зв'язку з настанням глобальної економічної кризи, пов'язаної з тривалим торговим протистоянням між Китаєм і США.

В основному в Україні падіння виробництва сталі відбулося через призупинення частини виробничих потужностей на Дніпровському металургійному комбінаті та Дніпровському металургійному заводі. Свої п'ять копійок до зниження національної виплавки внесла й курахівська "Електросталь", яка зупинилася у вересні.

"На ДМЗ, який входить в групу DHC Steel бізнесмена Олександра Ярославського, після зупинки частини потужностей озвучили красиву історію про намір інвестувати 300 млн дол. у модернізацію виробництва. Але для початку на підприємстві необхідно провести дослідницьку та ремонтну роботу, що передбачає зупинку частини цехів". Водночас у ДМК і в курахівській "Електросталі" прямо заявили, що зупинка викликана несприятливою ситуацією на ринках металопродукції", - йдеться в матеріалі.

Автор статті нагадує, що сьогодні в ГМК і суміжних галузях працює 350 тис. осіб, щорічно металурги заводять у країну близько 10 млрд дол. валютної виручки, тобто від їхньої стабільної роботи безпосередньо залежить курс національної валюти, і подальший тиск на галузь може негативно позначитися на економіці всієї країни.