Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет / фото УНІАН

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет анонсував протягом трьох місяців запуск сервісу, який дозволить позбутися необхідності пред'являти в державних установах квитанцію про оплату.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Ми плануємо запустити сервіс, який дозволить позбавитись такого явища, коли чиновники вимагають від громадян квитанцію про оплату (часто ще й з мокрою печаткою). Що б ви не оплачували (паспорт, аліменти, мита тощо), ви майже завжди не зможете зробити платіж просто з мобільного додатку або Інтернет-банку. Потрібно або платити в місцевих касах чи кіосках, або отримувати у банківському відділенні квитанцію, або, у кращому випадку, роздруковувати квитанцію на домашньому принтері», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожДубілет розповів, як уряд збирається зекономити на переписі населення

За словами Дубілета, сервіс буде дуже простим. «Ми створимо веб-сторінку (наприклад, check.gov.ua), до якої через просте і надійне API (прикладний програмний інтерфейс – УНІАН) зможуть підключитись будь-які українські банки. Користувач заходить на сторінку, вводить номер квитанції — і бачить її на екрані. Якщо потрібно, можна скачати її з накладеним ЕЦП», - додав він.

За словами міністра, після створення сервісу необхідно навчити чиновників ним користуватись.

«Ми приймемо постанову, якою зобов'яжемо всі держоргани переглянути свої процедури та не вимагати паперові квитанції. Також ми маємо прописати вимоги до генерації номерів цих квитанцій, щоб їх не можна було підбирати перебором... Але то техніка. До речі, цей сервіс знадобиться і приватному бізнесу. Бо ж часто квитанції просять не тільки чиновники. З огляду на те, що сам сервіс відносно простий, а регулювання відбувається на рівні Кабміну, а не парламенту, я розраховую, що ми його запустимо протягом 1-3 місяців», - резюмував Дубілет.

Нагадаємо, раніше Дмитро Дубілет повідомив, що Кабінет міністрів має намір поряд з паперовою формою нотаріальної довіреності надати громадянам можливість також отримувати її в електронному вигляді, для зручності.