Рейтинг повинен стимулювати позитивні зміни у бізнес-середовищі / polemika.com.ua

Стали відомі переможці першого професійного рейтингу корпоративної стійкості українського бізнесу Sustainable Ukraine на основі провідних міжнародних практик. У рейтингу представлені компанії, які входять до 250 найбільших платників податків України.

Високий рівень корпоративної стійкості «А» – у Групи Метінвест, ПрАТ «Карлсберг Україна», НЕК «Укренерго» та ТОВ «ДТЕК». Дуже високий рівень корпоративної стійкості «АА» здобули компанії ПрАТ «Укргідроенерго», ТОВ «Кернел» та ІП «Кока Кола Беверіджиз Україна Лімітед».  Найвищий рівень корпоративної стійкості «ААА» присвоєно ДП «НАЕК «Енергоатом».

Так, серед лідерів у фінансово-економічній сфері опинилися компанії Енергоатом, Група Метінвест, Кернел, Укргідроенерго, Укренерго, Coca-Cola Ukraine, Kernel та Carlsberg Ukraine. У рейтингу оцінювалися фінансові результати, ланцюг постачання та протидія корупції.

Відео дня

Ця ж низка компаній, а також Укрзалізниця, ДТЕК та Нібулон увійшли до списку лідерів в екологічній сфері. Найбільш енергоефективними виявилися компанії Енергоатом, Укргідроенерго та Метінвест. Лідерами за показником «водні ресурси» стали Енергоатом, Укргідроенерго та Метінвест, за біорізноманітністю – Укрзалізниця, Кернел та Метінвест, за ефективністю у зменшенні викидів в атмосферу – Енергоатом, Метінвест та Укргідроенерго.

У сфері трудових відносин випередила інші компанії Carlsberg Ukraine. Найкращими у галузі маркетингу та маркування стали Енергоатом, ДТЕК та Укренерго. Група Метінвест очолила рейтинг лідерів у соціальній сфері за показниками безпеки охорони праці, прав людини та місцевих спільнот.

На основі провідних міжнародних методик у Sustainable Ukraine сформовано перелік ключових сфер для аналізу, які дозволяють комплексно оцінити якість корпоративного управління у компаніях, їх здатність керувати своїми нефінансовими ризиками та можливостями, здійснювати вплив на соціальне середовище та довкілля. Рейтинг повинен стимулювати позитивні зміни у бізнес-середовищі, через нього – по всій країні, а також надати можливості та нові ринкові інструменти заохочення відповідальної ділової практики, котрі допоможуть компаніям обрати шлях сталого розвитку.