У кінці грудня 2019 року влада Китаю повідомила про спалах коронавірусу / фото УНІАН

 Рекордне падіння на світових ринках, викликане поширенням коронавірусу, може завдати істотного удару по українській металургії, однак негативний ефект для українського торговельного балансу від втрат експорту гірничо-металургійного комплексу буде більш ніж компенсуватися падінням цін на нафту.

Читайте такожЕксперт розповів, як коронавірус впливає на економіку України

Про це в коментарі УНІАН повідомив голова аналітичного департаменту групи ICU Олександр Мартиненко.

Відео дня

«Найбільш відчутних втрат від удару коронавірусу по глобальній економіці може зазнати український металургійний сектор через падіння цін на залізну руду і сталь. Щоправда, негативний ефект на український торговельний баланс від втрат експорту гірничо-металургійного комплексу буде більш ніж компенсуватися падінням цін на нафту, які потерпають від наслідків епідемії першими», - повідомив Мартиненко.

При цьому він зазначив, що, якщо компенсуючий фактор низьких цін на нафту послаблюється, наприклад, від збоїв у нафтових поставках через ескалацію напруженості на Близькому Сході, або від різкого зниження виробництва блоком ОПЕК, негативний вплив епідемії на зовнішньоторговельний баланс буде сильнішим.

Також експерт зазначив, що у разі погіршення настроїв на фінансових ринках країни з економікою, що розвивається, потерпають одними з перших. Україна не виняток.

«У разі, якщо світові фінансові ринки продовжить лихоманити від коронавірусу, тоді для України може підвищитися вартість зовнішніх запозичень або зовсім закритися доступ на міжнародні ринки для чергової позики. Якщо при цьому буде і зволікання з допомогою від МВФ, то тиск на гривню посилиться, а це спричинить за собою і прискорення інфляції», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці грудня 2019 року влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань.

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня 2020 року оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення у зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.

Міжнародний валютний фонд прогнозує уповільнення темпів зростання світової економіки через коронавірус на 0,1 відсоткового пункту - до 3,2%.