REUTERS

Вирубка лісу на території лісового фонду Закарпатської області проходить на підставі планового лісовпорядкування та за наявності відповідних дозволів.

Про це на прес-конференції повідомив начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.

Також він повідомив, що обсяги лісозаготівлі в області залишаються такими ж, як у попередні роки.

Відео дня

"Упродовж останніх років об’єми лісозаготівлі на Закарпатті залишаються незмінними – 1,2–1,3 мільйона кубометрів ліквідної деревини на рік. При цьому експорт деревини постійно зменшується. Якщо у 2010–2014 роках він становив до 12 відсотків від загального обсягу реалізації, то у 2015 році тільки 7 відсотків, а з листопада 2015 року (після заборони експорту кругляка) експорт деревини з регіону практично припинився. Нині за кордон вивозяться лише дрова та пиломатеріали, загальний обсяг яких становить менше одного відсотка від загальної реалізації деревини", – підкреслив керівник Закарпатського лісгоспу.

Цю інформацію підтверджує і перший заступник голови Держлісагенства Христина Юшкевич.

"За останні роки збільшення обсягів вирубки лісів на Закарпатті не було. Це при тому, що у нас діє мораторій на експорт деревини, і експорт постійно зменшується. Після призначення Валерія Івановича Мурги у серпні минулого року ми спостерігаємо наведення порядку, посилений контроль, якісну роботу підприємств, які працюють за договорами, зменшення "дебеторки" та "кредиторки". По цій області ми бачимо досить позитивну динаміку", - зазначила.

Вона підтвердила, що вся вирубка, яка відбувається на території області, проходить по матеріалах упорядкування, лісосіках та обґрунтованих можливостях, які надають наукові установи.

Читайте такожМоскаль заборонив експорт лісу із Закарпаття

Коментуючи інформацію про незаконну рубку лісів, пані Юшкевич зазначила, що на Закарпатті можливості такої рубки зведені до мінімуму через електронну систему обліку.

"Ця система поєднана з бухгалтерською системою "1С", і не дає можливості нашим підприємствам незаконно вирубувати і вивозити цю деревину. Бо щойно деревина зрубується, вона тут же ставиться на баланс, до неї кріпиться бирка з номером, вся інформація заводиться в систему. І всі порушення миттєво відслідковуються. Тим більше, що ця електронна система постійно вдосконалюється", - зазначила заступник голови Держлісагентства.

Нагадаємо, у ЗМІ пройшла низка публікацій щодо незаконної вирубки лісів на Закарпатті. При цьому перевірки робочих груп, які складаються з представників Держлісагентства, МВС, Митниці та Державної прикордонної служби, цю інформацію не підтверджують.