Богдан Юлик / скріншот з відео

У смт. Козова Тернопільської області місцевий піщаний кар’єр збільшив видобуток піску в 20 разів порівняно із попереднім роком. Це один із найбільших в регіоні кар’єрів, відновлення роботи якого почали ще 2018 року, проте на промислові обсяги видобутку вдалось вийти лише цьогоріч. Якщо в 2020 тут видобули всього 10 тис. тон копалин за увесь рік, то в 2021 кар’єр працюватиме із потужністю 500 тон піску на добу, ще 300 тон просіватимуть завдяки новій дробильній установці, розповів ЗМІ ініціатор відновлення роботи об’єкту Богдан Юлик.

Загальна площа кар’єру в Козовій становить 6,25 га. За словами начальника дільниці піщаного кар’єру Михайла Новачинського, раніше кар’єр працював на підтримку дорожнього господарства у осінньо-зимовий період - дорожники брали там пісок для посипання доріг під час ожеледиці. Цього року, з огляду на підвищення попиту на будівельні матеріали, в кар’єрі встановлено нове обладнання, з’явилась додаткова техніка. Це дасть змогу працювати протягом усього будівельного сезону і використовувати пісок і щебінь для будівництва і ремонту доріг, а також для будівництва промислових об’єктів, відзначив Новачинський в інтерв'ю місцевим ЗМІ.

«Сприяє цьому те, що на території кар’єру встановили сівалку для піску, тож, тепер тут є і просіяний пісок, без відходів та глини, який добре підходить, до прикладу, для штукатурки», - зазначає Новачинський. Більша потужність дасть змогу накопичувати запаси піску і відвантажувати його незалежно від погодних умов.

Відео дня

Кар’єр працює із дотриманням усіх вимог. «Вбачаю у цьому заслугу ініціатора проекту відновлення кар’єру – Богдана Юлика, адже саме він наполіг на тому, аби кар’єр відновив свою роботу після кількарічної перерви. Він допоміг працівникам кар’єру створити значно кращі умови роботи, ніж були до цього. Окрім того, що на об’єкті зараз працює оновлена техніка – є спеціальна сівалка для піску, потужні екскаватор та навантажувач, то для робітників облаштували відповідні побутові умови – провели лінію електропередач, а в підсобних приміщеннях створені комфортні умови для перепочинку та обідів», - каже Новачинський.

Особливістю кар’єру є те, що він знаходиться практично в населеному пункті, каже Богдан Юлик. «Це дає можливість залучити до роботи місцевих мешканців. Станом на сьогодні там працює близько 15 чоловік. На перспективу – весь штат працівників буде становити близько 30 людей. Адже в кар’єрі, окрім піску, є і камінь. Наразі там  відбувається монтаж дробильної установки, яка дасть можливість переробляти камінь на щебінь. Що, у свою чергу, забезпечить доступ потенційним клієнтам до дешевого матеріалу та, власне, збільшить кількість робочих місць», - додав він.

За словами Юлика, такі бізнес-проекти дають змогу створювати нові робочі місця із високою зарплатою в Україні, що дасть змогу зменшити відтік робочих кадрів за кордон.