Імпорт з деяких країн може стати дорожче - думка компанії 'Євротермінал'

"Зміни тарифних преференцій країн далекого зарубіжжя не відбувалися давно,- розповідають експерти "Євротерміналу". - Перелік країн був затверджений ще в 2009 році. Дані за травень 2020 року говорять, що в ньому було 153 країни. 103 з них були такими, що розвиваються, 50 залишилися - менш розвинені".

Експерти "Євротерміналу" також нагадують, що країна, яка бажає отримати статус такої, що "розвивається", щоб претендувати на отримання тарифних преференцій, повинна мати рівень доходу, визначений Світовим банком, не нижче "низького" або "нижче середнього".

"Валовий дохід на одну людину в країні, що претендує на такий статус, не повинен становити менше $4045", - коментувати "Євротермінал".

Відео дня

Як справи йдуть сьогодні 

"Євразійський економічний союз прийняв рішення переглянути тарифні преференції для третіх країн світу. 5 березня цього року було прийнято рішення про виключення 75 країн, що розвиваються і 2 "найменш розвинених" - це було затверджено на засіданні Ради Євразійської економічної комісії",- повідомляють експерти "Євротерміналу".

Преференції ЄАЕС припускали звільнення від сплати ввізних митних зборів на окремі товари, які експортуються з найменш розвинених країн. Крім цього, передбачається також і зниження митних зборів на 25% на деякі види продукції з країн, що розвиваються.

"М'ясо, риба, овочі, фрукти, деякі сировинні товари і товари з низьким ступенем переробки - вони всі відносяться до числа товарів, які потрапляють під тарифні преференції. Цей перелік був затверджений ще в 2017 році", - розповідати "Євротермінал".

Які причини для скорочення списку

"Ще раніше ЄЕК зазначили, що затверджений у 2009 році перелік не відповідає основному завданню списку,- пояснюють експерти "Євротерміналу". - Головним посилом списку була допомога країнам, що розвиваються. Близько 75% країн в даному переліку за своїми економічними показниками давно не мають низький рівень доходу, а значить - потреби в подібних митах немає. Так що Перегляд списку цілком логічний".

Як відомо, зі списку виключили наступних імпортерів: Туреччина, Аргентина, Китай, Південна Корея, Бразилія. 

"Євротермінал": "негативний вплив на торгівлю можливий"

Як пояснює "Євротермінал", негативний вплив на торгівлю можливий і цілком очікуваний. Імпорт з перерахованих вище країн передбачає підвищення мит, а значить - подорожчання продукції, що тягне за собою зменшення обсягів імпорту і підвищення зростання цін на товари.