Ілюстрація REUTERS

Міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група «Метінвест» провела перший в історії віртуальний прес-тур на Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, у ході якого співробітники підприємства показали, як проходить реалізація найбільших в історії країни екологічних проектів з модернізації комбінату і надали детальну інформацію про тонкощі реалізації таких проектів.

У прес-турі взяли участь топ-менеджери компанії і генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков, а також журналісти провідних ЗМІ країни, а сама трансляція була виконана за допомогою програми Microsoft Teams.

Так, генеральний директор ММК імені Ілліча Тарас Шевченко розповів журналістам про найбільший екологічний проект з модернізації аглофабрики на комбінаті, реалізація якого дозволить досягти сучасних європейських екологічних стандартів.

Відео дня

Він зазначив, що в дану модернізацію було інвестовано 150 млн дол., а сама реалізація проекту триває вже 7 років і до кінця повинна бути завершена.

За його словами, після завершення проекту викиди в навколишнє середовище будуть знижені на 90%, а в місті Маріуполь рівень запиленості буде знижений на третину. При цьому раніше 80% від усіх викидів комбінату утворювалося саме на аглофабриці.

«80% викидів підприємства утворювалися на аглофабриці і до 40% викиди аглофабрики становили від загальних викидів в місті. Важливий аспект, що після придбання комбінату групою Метінвест було прийнято рішення докорінно змінити такий стан справ», - зазначив він.

Також Шевченко провів екскурсію головним постом управління газоочисткою агломашин комбінату, показавши, роботу сучасного обладнання з управління газоочисним комплексом.

Після чого він розповів про не менш важливий для екології країни проекті з модернізації доменної печі №3 комбінату, де вже завершилися роботи з будівництва сучасної газоочисної системи, що після завершення пуско-налагоджувальних робіт дозволить скоротити викиди в навколишнє середовище до європейських стандартів.

«У цей проект інвестовано близько 31 млн дол. Будівельні і монтажні роботи були розпочаті буквально восени минулого року. На сьогоднішній проходять фінішні операції по пуско-налагоджувальних робіт, і ця установка також вже почала свою діяльність в тестовому режимі», - сказав Шевченко.

У свою чергу, керівник проектів «Метінвест-Інжиніринг» Роман Юрченко зазначив у ході віртуального прес-туру, що дана модернізація дозволила забезпечити рівень залишкової запиленості, що вдвічі нижче діючих в Україні норм, а отриманий з допомогою фільтрів пил використовується як вторинна сировина, що також істотно знижує вплив на навколишнє середовище.

Як повідомив директор з капітального будівництва та інвестицій ММК імені Ілліча Олексій Харін, підприємство планує до кінця 2021 року оснастити такими ж установками всі інші доменні печі комбінату.

Після того, як журналісти задали всі питання, що цікавлять їх працівникам комбінату, до онлайн прес-туру приєднався генеральний директор групи «Метінвест» Юрій Риженков, який протягом 40 хвилин спілкувався з пресою.

Так, Риженков зазначив, що «Метінвест» пройшов перевірку на адаптивність до непередбачених ситуацій у вигляді поширення коронавирусной інфекції.

Він повідомив, що вимушена необхідність перевести більш 80% адміністративного персоналу на віддалену роботу показала деякі переваги такої системи. Тому компанія планує в майбутньому запустити пілотні проекти з віддаленої роботи.

При цьому він підкреслив, що компанія впровадила комплекс заходів з профілактики, щоб зберегти працівникам робочі місця. За його словами, такі дії виявилися ефективними, так як з 80 тисяч співробітників підприємства менше 40 випадків захворювання коронавірусом і на сьогодні практично всі працівники оговталися.

Він повідомив, що всі три місяці українські підприємства групи працювали в штатному режимі й навіть модернізація обладнання не припинялася.

Також Риженков зазначив, що в першому кварталі 2020 року компанія інвестувала майже 150 млн дол. в оновлення потужностей.

«Кошти були спрямовані на найважливіші заходи щодо підтримання основних потужностей і на завершення поточних стратегічних інвестпроектів. Особливий пріоритет в цьому році був відданий екологічному порядку. На комбінаті імені Ілліча та на «Азовсталі» за період карантину був виконаний 21 капітальний ремонт обладнання, освоєно 16 видів металопродукції. У березні завершили модернізацію збагачувального обладнання на Центрально ГЗК, на Інгулецькому і Північному ГЗК триває будівництво циклічно-потокової технології, а Північний ГЗК також в цьому році зосередився на екологічних проектах», - повідомив Риженков.

Довідка УНІАН. Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча - підприємство повного металургійного циклу, яке виробляє плоский прокат і труби з вуглецевих, низьколегованих і легованих сталей різного призначення.

Комбінат входить до дивізіону сталі та прокату групи «Метінвест».

«Метінвест» – найбільший в Україні і один з найбільших в СНД виробників залізорудної сировини і сталі.