У Харкові працівники заводу "Електроважмаш" влаштували страйк / Фото "Типове ХТЗ"

Затримки зарплат на одному з найбільших підприємств Харкова - державному заводі "Електроважмаш" - стали причиною страйку працівників.

Як повідомив Telegram-канал "Харків News", працівники держпідприємства не вийшли на роботу і, зібравшись біля адміністративного корпусу "Електроважмашу", звинуватили виконуючого обов'язки генерального директора підприємства Віктора Бусько в доведення заводу до передбанкрутного стану. Про це пишуть Українські новини.

"На "Електротяжмаші" страйк, люди залишилися без зарплати. Скаржаться, що керівництво все вкрало. Грошей немає. В.о. гендиректора заводу "Електроважмаш" Бусько довів підприємство до передбанкрутного стану", - повідомив "Харків News" з місця подій.

Раніше надбанням ЗМІ стала оперативна управлінська звітність підприємства, яка свідчить про його важкий економічний стан: підприємство заборгувало постачальникам і банкам-кредиторам понад 0,5 млрд гривень, його рахунки арештовані за судовими позовами за борги, вперше за багаторічну історію в "Електроважмашу" виникли податкові борги перед бюджетами, а схеми розграбування заводу менеджментом стали приводами для кримінальних справ і обшуків, зарплати затримуються більш ніж на 2-3 місяці, борги перед працівниками перевищують 34,2 млн гривень.

Читайте такожОбшуки на "Електроважмаші": ЗМІ дізналися, хто довів стратегічне промислове підприємство до банкрутства

Експерти також констатують серйозні проблеми і з підготовкою до роботи заводу в 2021 році. Станом на сьогоднішній день "Електроважмаш" не уклав виробничих контрактів на плановий обсяг виробництва (1,9 млрд гривень), не ведеться передконтрактна робота з замовниками. В результаті підприємство зможе випустити в наступному році не більше ніж на 0,5-0,9 млрд гривень - це приблизно в 3,5 рази нижче показників обсягу виробництва за 2019 рік.

Фото "Типове ХТЗ"

Діяльність менеджменту "Електроважмашу" та стан заводу створюють вибухонебезпечну ситуацію для соціально-економічної ситуації у Харкові та регіоні, що може стати підставою для кадрових висновків не лише щодо в.о. гендиректора, але й голови Харківської обласної державної адміністрації (ОДА) Олексія Кучера, який допустив зростання напруженості в регіоні напередодні місцевих виборів.

"Зверталися до Кучера, щоб в адміністрації якось втрутилися й вирішили ситуацію. Однак ХОДА лише написали якісь листи в Офіс Президента і Кабмін. Півроку минуло і тиша. А адже ми - державне підприємство" - обурився в бесіді з представником харківського ЗМІ учасник страйку.

Завод "Електроважмаш" спеціалізується на виробництві гідро - і турбогенераторів для ТЕС та АЕС, електродвигунів для приводів прокатних станів, шахтних підйомників, тягового електрообладнання для залізничного і міського транспорту. Багато років підприємство входило в перелік стратегічних - які не підлягають приватизації. У жовтні 2019 року Міністерство розвитку економіки передало завод "Електроважмаш" у Фонд державного майна України для підготовки до приватизації. Голова Фонду держмайна (ФДМ) заявив, що підприємство може бути продано у першій половині 2020 року і дати старт "великої приватизації". Згодом Дмитро Сенниченко відмовився від своїх слів і сказав, що приватизація "Електроважмашу" потребує тривалого часу. За оцінками економічних експертів, враховуючи нинішній стан заводу "Електроважмаш" може зупинитися в найближчі 4-5 місяців.

Нагадаємо, що заводом з кінця листопада 2019 року керує призначений екс-прем'єр-міністром Гончаруком в.о. гендиректора Віктор Бусько, екс-депутат Запорізької обласної ради та колишній топ-менеджер підприємств групи "Метінвест" Ріната Ахметова, за чутками, близький до голови Фонду держмайна Дмитро Сенниченко та його заступника Сергію Ігнатовського. У ЗМІ активно обговорюється прийдешнє звільнення Дмитра Сенниченко з посади голови ФДМ за недостатньо ефективну роботу.