УНІАН

Три з чотирьох шахт Криворізького залізорудного комбінату відновили роботу в повному обсязі. І лише 24 працівники шахти "Жовтнева" досі залишаються під землею і не можуть остаточно сформулювати свої вимоги.

Про це в коментарі OBOZREVATEL заявив в. о. голови правління КЖРК Сергій Новак.

Він також наголосив: у керівництва підприємства є підозри, що протести інспіровані окремими політсилами перед місцевими виборами.

Відео дня

"Страйку жодного і не було. Були незаконні акції протесту, тому що вони не діють в рамках чинного законодавства, а просто сидять в шахті, порушуючи всі правила перебування під землею. Вимоги протестувальників досі не оформлені ніяк. Вимагають просто підвищення зарплати. Просто поліпшення якихось умов праці. Ми навіть не розуміємо, про що йде мова", – заявив Новак.

Він повідомив, що тільки за останній місяць зарплати працівникам КЗРК підвищувалися двічі. З 1 вересня, ще до початку страйку, заробітні плати збільшили на 10% всім, і ще на 25% - тим категоріям працівників, які давно не отримували підвищення зарплат.

"Деякі шахти з розумінням поставилися до ситуації. З минулої суботи почали працювати "Тернівська" і "Гвардійська" шахти. З 30 Вересня – шахта "Батьківщина". Три з чотирьох наших шахт працюють в повному обсязі. Під землею залишаються лише 22 чоловіки і 2 жінки з шахти "Жовтнева", яка починала всі ці процеси. На переговори вони не йдуть", - розповів Новак.

За його словами, страйкарі кілька разів змінювали вимоги. Спочатку вимагали встановлення зарплат на рівні 1000 доларів. Коли їм вказали на те, що зараз безпосередньо шахтарі отримують 1300-1500 доларів – вимоги змінилися. Страйкувальники затребували 1000 доларів мінімальної зарплати для всіх, хто спускається під землю, і 500 – для тих, хто працює на поверхні. Тепер же замість тисячі доларів почала озвучуватися сума в тисячу євро.

"Ми не розуміємо, чому вимоги постійно змінюються. Є підозра, що за цим хтось стоїть, хоча за руку ми нікого не ловили - ані з політиків, ані з когось ще. Втім, думаю, тут справа у виборах, які наближаються. Якби ми порушували генеральну, галузеві угоди або колективний договір – були б питання до нас. Але порушень у нас немає. Тому єдине пояснення - це вибори", - заявив Новак.

Він зазначив, що зараз зарплати на підприємстві становлять близько 720 доларів. Плюс - всі працівники отримують оздоровчі в розмірі середньомісячного заробітку і мають можливість разом з сім'ями відпочивати на одній з двох баз відпочинку підприємства – у Скадовську та Бердянську. Цього року попри карантин там оздоровилися близько 2 тисяч працівників КЗРК.

Новак також підкреслив: адміністрація підприємства забезпечує страйкуючим вентиляцію приміщень, воду і телефонію – попри те, що деякі ЗМІ повідомляють про зворотне