Фонду надається право на пред'явлення цивільного позову в кримінальних провадженнях / Фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада України надає Фонду гарантування вкладів фізичних осіб право на пред'явлення цивільного позову в кримінальних провадженнях.

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття в першому читанні проекту закону "Про внесення змін до статті 128 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей набуття Фондом гарантування вкладів фізичних осіб статусу цивільного позивача" (№4547) проголосували 267 народних депутатів України.

Читайте такожЧому довіра вкладників і підняття гарантованої суми залежать від боргів Фонду гарантування

Відео дня

Даним законопроектом Фонду надається право на пред'явлення цивільного позову в кримінальних провадженнях, ініційованих ним або уповноваженими особами Фонду на ліквідацію банків (потерпілий).

Документом передбачено, що цивільний позов в інтересах кредиторів неплатоспроможного банку або банку, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону "Про банки та банківську діяльність", вимоги яких акцептовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, подає Фонд.

При цьому передбачається, що в такому випадку він набуває статусу цивільного позивача, який зберігається за ним після припинення діяльності неплатоспроможного банку або банку, щодо якого було прийнято рішення про ліквідацію з підстав, визначених вищевказаною статтею.

Фонд гарантування вкладів

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб — ФГВФО) - установа, яка виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку та ліквідації банків на Україні.

Фонд був створений за Указом Президента України "Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб — вкладників комерційних банків України" № 996/98 від 10 вересня 1998 року. При цьому початковий розмір відшкодувань становив 500 грн. Функціонування цього інституту до 2012 року було врегульовано Законом України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб". З 21 вересня 2012 р. діяльність системи регулюється Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Згідно зі ст. 26 Закону Фонд гарантує кожному вкладнику в кожному банку відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки станом на день початку процедури виведення банку з ринку, але не більше максимальної суми гарантування, прийнятої на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Доступ до реєстру неплатоспроможних банків

23 липня 2020 року Фонд гарантування вкладів фізосіб спільно з ProZorro відкрили доступ до Реєстру неплатоспроможних банків. У реєстрі можна переглянути статус усіх активів, які будуть виставлені на продаж найближчим часом, у тому числі права вимоги за кредитами, майно тощо.

Закон про гарантування вкладів фізосіб

28 серпня 2020 року Велика палата Конституційного Суду закрила виробництво у справі про конституційність окремих положень Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

7 вересня 2020 року Рада з фінансової стабільності схвалила механізм реструктуризації боргів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).