ФГВФО змушений був залучати кредити від уряду і НБУ / Ілюстрація REUTERS

Рада з фінансової стабільності схвалила механізм реструктуризації боргів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Про це повідомила прес-служба Національного банку.

Читайте такожДослідження: 22% українців не мають банківських рахунків

Відео дня

У НБУ відзначили, що ФГВФО змушений був залучати кредити від уряду і Національного банку України.

Заборгованість Фонду

Заборгованість Фонду за номіналом векселів перед урядом становить 48,1 млрд грн. Позики мають бути погашені до 2031 року.

"Після значних виплат вкладникам у 2015-2017 роках ФГВФО змушений направляти на погашення цих боргів наявні кошти, які мають забезпечувати стабільність системи гарантування вкладів. Під час засідання Рада рекомендувала забезпечити стабільність системи гарантування вкладів через конвертацію поточних зобов'язань ФГВФО перед урядом і майбутніх процентних платежів в умовні зобов'язання", - відзначили в НБУ.

"Заборгованість Фонду в частині, що відповідає нарахованими відсотками за векселями, буде погашатися за рахунок коштів, що стягуються з колишніх власників та пов'язаних осіб банків, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ, а також за рахунок коштів, які надійдуть Фонду як кредитору по виплачених їм гарантованим сумам вкладників. Погашення заборгованості в частині номіналу векселів буде здійснюватися за рахунок накопичених надлишкових коштів Фонду гарантування вкладів, які перевищують суму, необхідну для виконання ним своїх функцій, і які не нижче 2,5% від загального гарантованої суми вкладів", - розповіли в Нацбанку.

Реструктуризація боргів

В НБУ додали, що реструктуризація боргів Фонду дозволить підвищити суму гарантованих державою вкладів до 600 тисяч грн. Для цього необхідно буде внести відповідні зміни в законодавство.

План реструктуризації боргів Фонду повинен привести до відновлення платоспроможності ФГВФО до кінця 2021 року, як того вимагає підписаний в червні поточного року Меморандум з Міжнародним валютним фондом.

Також Рада з фінстабільності погодив план входження Ощадбанк в ФГВФО з 1 січня 2021 року.

«З огляду на великий депозитний портфель банку і, відповідно, потребу в значних внесках до Фонду, для установи буде передбачений перехідний період до 31 грудня 2023 року частини сплати регулярних зборів. Ця пропозиція Ради з фінансової стабільності також вимагає імплементації на рівні закону», - йдеться в повідомленні.

Фонд гарантування вкладів

Як повідомляє Wikipedia, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) - установа, яка виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків на Україні.

Фонд був створений за Указом Президента України «Про заходи щодо захисту прав фізичних осіб - вкладників комерційних банків України» № 996/98 від 10 вересня 1998 року. При цьому початковий розмір відшкодувань становив 500 грн. Функціонування цієї фінансової інституції до 2012 року було врегульовано Законом України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб». З 21 вересня 2012 р діяльність системи регулюється Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Згідно ст. 26 Закону Фонд гарантує кожному вкладнику в кожному банку відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки за станом на день початку процедури виведення банку з ринку, але не більше максимальної суми гарантування, прийнятої на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Доступ до реєстру неплатоспроможних банків

23 липня 2020 року Фонд гарантування вкладів фізосіб спільно з ProZorro відкрили доступ до Реєстру неплатоспроможних банків. У реєстрі можна подивитися статус всіх активів, які будуть виставлені на продаж найближчим часом, в тому числі права вимоги за кредитами, майно тощо.

Закон про гарантування вкладів фізосіб

28 серпня 2020 року більша палата Конституційного суду закрила провадження у справі про конституційність окремих положень закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".