УНІАН

Ринок онлайн-торгівлі лікарськими засобами і їх доставка активно розвивається в Україні, але потребує поліпшення державного регулювання.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловили учасники круглого столу, присвяченого перспективам розвитку дистанційної та онлайн-торгівлі медикаментами, а також поліпшення доступу українців до якісних високотехнологічних сервісів у сфері медичного обслуговування, який проходив сьогодні в Києві.

Зокрема, керуючий власник видавничої та консалтингової компанії «РедБіз Лабораторія медичного бізнесу» Олена Труш вважає, що в основі будь регулювання повинна бути безпека пацієнта.

Відео дня

«Ринок (ринок дистанційної торгівлі та доставки медикаментів - УНІАН) існує. Боротися з ним – нерозумно, тому в задачу державних органів входить знайти способи існування ринку, щоб були прозорі, зрозумілі правила, щоб в центрі була безпека пацієнта», - сказала вона.

Співзасновниця благодійного фонду «Свої» Леся Литвинова, як брала участь у роботі круглого столу, підкреслила, що удосконалене держрегулювання повинне надавати пацієнту право вибору способу отримання медикаментів.

«У пацієнта має бути право вибору – він хоче приїхати (в аптеку – УНІАН) і купити ліки або хоче замовити через сервіс доставки», - сказала вона.

Литвинова також додала, що пацієнти, які перебувають на стаціонарному лікуванні в лікарні, також повинні мати право на доставку ліків прямо в палату.

«Для такого пацієнта це було б ідеальним варіантом. При цьому, у нього також повинен бути вибір того, де купити препарати», - сказала вона.

Член Координаційної ради Українського медичного експертного співтовариства (УСІМ) Костянтин Надутий додав, що компанії, що займаються доставкою ліків, можуть сприяти зниженню цін на медикаменти.

«У нас дуже дорогі ліки і якщо логістика стане дешевше для кінцевого споживача, то це не просто добре, а це те, що необхідно робити вже зараз, завтра і післязавтра», - сказав він.

Директор з продажу компанії «Нова пошта» Олеся Копчук, яка брала участь у роботі круглого столу, повідомила, що компанія буде керуватися собівартістю і готова при зростанні попиту розширювати послуги доставки в майбутньому.

Народний депутат, голова підкомітету з питань фармації і фармацевтичної діяльності Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Сергій Кузьминих, який також брав участь у роботі круглого столу, підкреслив, що зараз розробляється законопроект, який має врегулювати питання онлайн-торгівлі і доставки ліків.

«Зараз розробляється новий законопроект про лікарські засоби. ... Законопроект практично готовий і в ньому є окрема частина про доставку ліків», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, у березні Кабінет міністрів України прийняв рішення дозволити операторам поштового зв'язку доставляти лікарські засоби.

Також у березні найбільші поштові компанії України «Укрпошта» та «Нова пошта» запустили послуги доставки ліків з аптек.