Мають бути розраховані потреби в коштах для забезпечення громадян житлом / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Верховна Рада України вирішила, що в тримісячний термін має бути зібрана і проаналізована інформація стосовно забезпечення громадян житлом.

Як передає кореспондент УНІАН, за постанову "Про невідкладні заходи щодо забезпечення реалізації права громадян на житло" (реєстраційний номер 5251) проголосували 343 народних депутати України.

Читайте такожВ Україні зросте податок на житло: кому та скільки доведеться заплатити

Відео дня

Постановою передбачено, що Міністерством розвитку громад і територій України, Державною службою статистики України та Міністерством цифрової трансформації України спільно з обласними, Київською міською державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування у тримісячний строк має бути проведено збір інформації та комплексний (змістовний) аналіз стану забезпечення громадян житлом за категоріями, у розрізі областей, міст, ОТГ, а також у цілому по країні.

Йдеться про інформацію щодо кількості громадян: які потребують поліпшення житлових умов (перебувають на квартирному обліку), які потребують забезпечення їх соціальним житлом (перебувають на соціальному квартирному обліку), які потребують надання житлового приміщення з фондів житла для тимчасового проживання, потребують державної підтримки (шляхом участі в державних і місцевих програмах).

Також мають бути розраховані потреби в коштах для забезпечення громадян житлом з урахуванням середньої вартості житла на відповідній території, а саме: на одне житлове приміщення в середньому, на кожен квартирний облік громадян і на загальну потребу. Йдеться про необхідність збору інформації щодо середнього та максимального терміну перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов; щодо динаміки руху житлової черги по роках з 1991 року, а також статистики отримання житла громадянами за останні 10 років.

Після цього на розгляд уряду і парламенту повинні бути представлені проекти нормативно-правових актів, законопроектів для забезпечення реалізації права громадян на житло.

У постанові йдеться про підготовку та затвердження за результатами проведеного аналізу у тримісячний термін програми дій уряду щодо вжиття невідкладних заходів для реалізації права громадян на житло.

Контроль за виконанням цієї постанови покладено на прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Ціни на житло в Україні:

Ціни на житло в Україні у квітні-червні цього року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зросли на 14%.

Ціни на будівельно-монтажні роботи (БМР) в Україні в січні-липні 2021 року, у порівнянні з січнем-липнем 2020 року, зросли на 15,8%.

Іпотека під обіцяні 7%:

27 січня 2021 року Кабінет міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 уповноважених банків підписали угоди в рамках програми "Доступна іпотека під 7%".

1 березня перші два українці скористалися державною програмою "Доступна іпотека під 7%".