АМКУ ще 4 роки тому наклав на "Тедіс" штраф за створення тютюнової монополії / Ілюстрація REUTERS

Судове засідання у справі Антимонопольного комітету України проти тютюнової компанії "Тедіс Україна", яку оштрафували на 6,5 млрд грн за створення монополії на ринку, перенесли на кінець липня.

Читайте такожСуд залишив у силі штрафи АМКУ для групи тютюнових компаній

Про це повідомила кореспондентка ТСН Валерія Ковалінська. За її словами, Північний апеляційний господарський суд переніс засідання через те, що апеляцію "Тедісу" об'єднали в одне провадження зі скаргою АМКУ.

Відео дня

"З метою повного всебічного розгляду справи об'єднати в одне провадження апеляційні скарги ТОВ "Тедіс Україна" та апеляційну скаргу Антимонопольного комітету України на ухвалу Господарського суду міста Києва про забезпечення позовів 10.07.2020 року і відкласти розгляд справи на 29.07 на 11:40", - заявила суддя під час засідання 23 липня.

Присутні на засіданні представники АМКУ відмовились надавати відповідь на запитання щодо того, які кроки в подальшому буде робити Комітет з метою захисту інтересів держави: "Якщо можливо - звертайтеся офіційно до пресцентру Антимонопольного комітету".

Зазначається, що порушення конкуренції на тютюновому ринку, в центрі якого стоїть ТОВ "Тедіс Україна", — одна з найбільш гучних справ Антимонопольного комітету, і одна з найбільш резонансних.

Ще 16 грудня 2016 року було ухвалене рішення АМКУ №551-Р, яким було встановлено:

  • ТОВ "Тедіс Україна" займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному ринку дистрибуції сигарет — його частка сягала 99,43%;
  • ТОВ "Тедіс Україна" зловживали свої монопольним становищем, завищуючи ціни на продукцію і не допускаючи на ринок інших учасників (відвантаження цигарок не проводилося іншим підприємствам, їх не допускали на ринок);
  • було накладено штраф на понад 430 млн грн;
  • ТОВ "Тедіс Україна" зобов'язали усунути порушення конкуренції.

Втім, компанія "Тедіс" відмовилася все це виконувати і почала оскаржувати рішення АМКУ — подала позов у Господарський суд Києва. Але не досягла успіху. Суд став на бік держави і справа дійшла до Верховного суду, і той теж підтвердив правоту антимонопольників — це зафіксовано в рішенні у справі №910/3047/17.

На підставі цього АМКУ ухвалив друге рішення у цій справі. Адже правота Комітету була довела на найвищому судовому рівні, хоча штраф не був сплачений і порушення не були усунені.

10 жовтня 2019 року Антимонопольний комітет ухвалив нове рішення — №697-Р, яким визнав винними в порушенні правил конкуренції 9 компаній: п. 5 ст. 2 та п. 1 ст. 50 закону "Про захист економічної конкуренції". Низці винних компаній були виписані відповідні штрафи:

  • ТОВ "Тедіс Україна" — 3,4 млрд грн;
  • ТОВ "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшенс" — на 370 млн грн;
  • ПАТ "Філіп Морріс Україна" — на 810 млн грн;
  • ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" — на 430 млн грн;
  • ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" — на 490 млн грн;
  • ПАТ "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" — на 170 млн грн;
  • "Імперіал Тобакко Юкрейн" — 290 млн грн;
  • ТОВ "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" — 80 млн грн;
  • ПРАТ "А/Т тютюнова компанія "В. А. Т.-Прилуки" — 450 млн

Всього на 6,5 млрд грн.

Підкреслюється, що якщо колишнє керівництво АМКУ боролося за стягнення цього штрафу і зміну діючої (монопольної) практики роботи тютюнового ринку, то нове зайняло пасивну позицію, підігруючи монополістам.