Сталеве будівництво - світовий тренд. У мегаполісах зі сталі зводять хмарочоси, стадіони, торгові центри і мости. Так, у Норвегії частка будівель зі сталевим каркасом становить 48%, у Швеції, Великобританії та США – до 70%. Такі масштаби досягаються за рахунок багатоповерхового житлового будівництва. В Україні впровадження нових технологій тільки набирає обертів. Перший житловий багатоквартирний сталевий будинок вже в наступному році з'явиться в Маріуполі. Його побудують з металу, який вироблять на маріупольських підприємствах Групи Метінвест. 16 жовтня генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков і міський голова Маріуполя Вадим Бойченко заклали капсулу під будівництво нового, унікального для нашої країни будинку.

Про це повідомляється на сайті холдингу.

Проект переможців конкурсу молодих архітекторів Steel Freedom вже реалізується: на замовлення муніципалітету в Маріуполі на вулиці Амурській починається будівництво багатоквартирного будинку із застосуванням сталевих конструкцій. Група Метінвест профінансувала розробку проекту з урахуванням його майбутнього розташування щодо доріг та інших будівель. Інвестиції компанії в складання проектної документації склали 2,7 млн грн.

Відео дня

При виборі технології будівництва будинку перевагу віддали саме збірній металевої конструкції, оскільки так можна значно скоротити час монтажу. При цьому надійність і довговічність будівлі зростають, а також з'являються більш широкі можливості для використання внутрішнього простору.

Під час закладки капсули у фундамент майбутнього будинку генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков підкреслив, що це буде сучасне житло європейського типу, а Метінвест спільно з Фондом розвитку Маріуполя виготовить металоконструкції каркаса, тим самим в рази знизивши вартість квадратного метра: "Сьогодні ми даємо старт будівництву багатоквартирного житлового будинку зі сталі. Це наш внесок у доступне житло для маріупольців. Упевнений, що цей будинок стане знаковим для Маріуполя, та й для всієї країни в цілому. Його естетичний вигляд і технічні рішення стануть революцією в сегменті швидкомонтованого і при цьому дуже якісного житла".

Для зведення сучасного будинку знадобиться близько 300 тонн металу, який вироблять на меткомбінатах "Азовсталь" та імені Ілліча Групи Метінвест. Стіни будуть виконані із залізобетону, що дозволить здійснити будівельно-монтажні роботи в стислі терміни. Крім того, сталевий каркас можна легко посилити і реконструювати, або розібрати в кінці експлуатації, що дає додаткові економічні та екологічні переваги.

За проектом буде побудований восьмиповерховий будинок площею понад 7 тис. кв. м на 120 однокімнатних і двокімнатних квартир. Від типового панельного житла він буде відрізнятися яскравим зовнішнім виглядом. Кольорове рішення, перепади поверховості двопід'їзного будинку, різні вікна - все це буде виділяти будинок серед решти забудови. Також новобудова матиме найвищий рівень енергоефективності (А+++), а до моменту здачі всі квартири отримають стовідсоткову обробку.

За словами міського голови Маріуполя Вадима Бойченка, мета зведення цього будинку - забезпечити доступним житлом Маріупольську молодь і працівників комунальних підприємств: "Завдяки нашому надійному партнеру – Групі Метінвест – в Маріуполі вперше за довгі роки починається велике будівництво. Саме у нас побудують перший в Україні сталевий будинок, що символічно для головного міста металургів".

Проектний термін експлуатації будівлі - більше 100 років. А вартість його будівництва - близько 120 млн грн. Група Метінвест інвестує 20 млн грн у виготовлення металоконструкцій для будинку, ще по 50 млн грн буде виділено з державного та місцевого бюджетів. 

З використанням сталі, виробленої на підприємствах Групи Метінвест, зведені такі хмарочоси, як The Shard в Лондоні, Garitage Park в Болгарії і Hudson Yards на Манхеттені, київські торгові центри Lavina Mall і ЦУМ. З української сталі споруджують стадіони і мости, в тому числі популярний Київський скляний міст і Новий міст в італійській Генуї. Спорудження зі сталі Метінвесту захищає українців від четвертого ядерного енергоблоку в Чорнобилі. Тепер світові тренди будуть застосовуватися і в Маріуполі.

Нагадаємо, в грудні 2018 року в Маріуполі за підтримки Групи Метінвест в номінації для молодих архітекторів підвели підсумки конкурсу Steel Freedom в категорії «створення проекту житлового будинку в сегменті доступного житла». Початківці архітектори з різних міст України представили свої проекти житлових будівель. Головна умова конкурсу - розробка проекту із застосуванням несучих сталевих конструкцій.

Також нагадаємо, 16 жовтня група Метінвест підписала меморандум на шість років про співпрацю з муніципалітетом Маріуполя, в рамках якого буде реалізований комплекс міських програм. Одна з них – "Більше ніж сталь" – програма будівництва чотирьох об'єктів зі сталевим каркасом. Сталеве будівництво - найбільш перспективний напрямок в сучасних світових практиках. Для компанії важливий якісний результат. Група Метінвест першою в Україні почала впроваджувати підхід сталого розвитку міст - від системних щорічних програм соціального партнерства десять років тому до реалізації довгострокових і комплексних проектів у Маріуполі з 2015 року.