На думку Сергія Іванова, такий масштабний нелегальний бізнес може працювати тільки з "дахом" на вищому рівні / фото REUTERS

У Дніпропетровській області процвітає виробництво контрафактних тютюнових виробів. "Тіньовики", які вели "успішний бізнес" за Петра Порошенка, сьогодні розвивають свою справу вже за президента Зеленського.

Про це на своїй сторінці у Facebook пише журналіст Сергій Іванов.

Він нагадав, що ще три роки тому журналісти програми "Схеми" зробили розслідування про нелегальну тютюнову фабрику у Жовтих Водах — мова тоді йшла про підприємство United Tobacco.

Відео дня

"Переглянув сюжет про виготовлення контрафактних тютюнових виробів у Жовтих Водах. Обсяги підробленої "підакцизки" вражають: тільки 35 тонн вилучено СБУ, а скільки пішло на продаж — навіть важко уявити. Місцеві податківці, поліція та інші компетентні органи, звичайно, в темі", — написав він.

Сьогодні, як зазначає Іванов, фабрика не лише продовжує виготовляти контрафакт, а й наростила обсяги виробництва.

"Спілкувався з фіскалами з "главку". Кажуть, що ця фабрика у Жовтих Водах сьогодні закриває приблизно 70% потреб внутрішнього тіньового ринку цигарок в Україні, а частка контрафакту в загальній масі їх продукції становить близько 90% продукції", — зазначає журналіст.

На думку Сергія Іванова, такий масштабний нелегальний бізнес може працювати, лише якщо в нього з'явився новий "дах" на вищому рівні керівництва країни.

Нагадаємо, що у травні 2021 року журналісти програми "Особливий погляд" замовили повторну експертизу продукції United Tobacco, яка підтвердила факт промислового виробництва підприємством контрафактної продукції з використанням підроблених акцизних марок.