Упродовж наступних трьох років за програмою Президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво" в Чорнобилі планують відновити основні траси. Заступник керівника Офісу Президента України та координатор "Великого будівництва" Кирило Тимошенко зауважив, що Україна працює над тим, щоб Чорнобиль став не місцем забуття, а точкою розвитку. 

Про це йдеться у його коментарі з нагоди відкриття на ВДНГ у Києві виставки "Чорнобиль. Подорож", повідомляє прес-служба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

"У Чорнобильській зоні сьогодні запроваджуються новітні технології, відновлюється природа, ЧАЕС стала унікальним майданчиком для вироблення альтернативної енергії. Вважаю, що одним із символів розвитку території є нові дороги. Відтак цього року, у 35-ту річницю Чорнобильської катастрофи, у зоні відчуження стартувала президентська програма "Велике будівництво". Упродовж наступних трьох років ми плануємо відновити тут усі основні траси, забезпечивши доступ до зони відчуження природоохоронцям, науковцям, енергетикам та підприємцям. Життя триває. Усе це – результат героїчних зусиль ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи", - сказав Кирило Тимошенко. 

Відео дня

Як зазначили також у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, виставка "Чорнобиль. Подорож" присвячена 35-річчю Чорнобильської катастрофи. Вона матиме 7 смислових блоків, організатори також планують проводити дискусійні програми, презентації та тематичні лекції. 

Відвідувачі побачать архівні світлини та відеоматеріали, роботи світових митців та відомої української художниці Марії Примаченко, присвячені Чорнобилю. Тут за допомогою VR технологій кожен зможе потрапити до Чорнобиля і дослідити його. Зокрема, побачити, як четвертий енергоблок накривали безпечним новим сучасним конфайнментом і як життя крок за кроком повертається до зони відчуження. 

26 квітня відбудеться попереднє відкриття виставки для генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, Президента України та преси. Для відвідувачів "Чорнобиль. Подорож" відкриється після скасування жорсткого карантину. 

Нагадаємо, раніше заступник голови Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що за три роки в Україні планується відбудувати та реставрувати 150 об'єктів культурної спадщини.