фото Метінвесту

Тимчасовий стрибок цін на металургійну продукцію на світовому ринку дав можливість українським і зарубіжним компаніям гірничо-металургійного комплексу різко поліпшити свої фінансові показники і інвестувати в модернізацію і розвиток виробництва.

На сьогодні стрибок цін вже змінився падінням, йдеться у матеріалі МінПром.

Поліпшення фінансової ситуації дало можливість компаніям збільшувати інвестиції, які торік у розпал пандемії коронавірусу були істотно урізані. Наприклад, найбільший в Україні меткомбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" в 2020 році інвестував у виробництво 296,3 млн дол, що на 28,7% нижче, ніж роком раніше (415,4 млн дол.).

Відео дня

Читайте також"Метінвест" у 2021 році різко збільшив продажі своєї продукції в ЄвропуВідзначається, що з початку 2021 українські металургійні компанії істотно збільшили обсяги інвестицій, за підсумком вони досягнуть 2,2 млрд дол. Це проекти з модернізації виробництва, наприклад, оновлення газоочисток у цехах, щоб досягти нормативів з викидів пилу та інших забруднюючих речовин.

Так, меткомбінат ім. Ілліча проводить реконструкцію газоочисних установок, на "Азовсталі" також взялися за реконструкцію газоочисного обладнання, АрселорМіттал Кривий Ріг реконструює агломераційний цех №2, а також конвертери з будівництвом нових газоочисток загальною вартістю у 280 млн дол.

"Ще 270 млн дол компанія інвестує в реконструкцію доменної печі №9, в результаті якої використання дорогого газу буде замінено на пиловугільне паливо", - йдеться в статті.

Українські гірничо-збагачувальні комбінати інвестують як у проекти зі збільшення обсягів виробництва, так і в підвищення якості продукції, що випускається. Ferrexpo різко збільшила обсяг капітальних інвестицій, до 142 млн дол. Вона запустила проект, що дозволяє наростити випуск окатишів на 0,5-1 млн тонн.

Група "Метінвест" впроваджує масштабні проекти на Північному та Інгулецькому ГЗК для транспортування гірської породи. Вартість цих проектів склала 250 млн дол, завдяки їм компанія знизить експлуатаційні та капітальні витрати на видобуток залізної руди.

Крім того, у 2021 році "Метінвест" почав будівництво нового цеху холодної прокатки на меткомбінаті ім. Ілліча вартістю 1 млрд дол. Цей проект дозволить компанії домогтися світового рівня якості продукції на всіх етапах виробництва – від напівфабрикатів до прокату з покриттям.

"У цілому Метінвест тільки за 9 місяців поточного року збільшив капітальні інвестиції на 79%, до 822 млн дол", - підсумовується в матеріалі.