Ілюстрація REUTERS

Конгресмен-демократ Девід Чічілліні в ефірі Fox News Sunday розповів про цілі антимонопольного розслідування щодо Amazon, Apple, Facebook і Google, яке планує провести юридичний комітет.

Читайте такожКраїни G20 хочуть змінити правила оподаткування технологічних гігантів

«Це масштабне дослідження на цифровому ринку та вивчення причин домінування великих технологічних платформ», — пояснив він. Конгресмен вказав, що Google контролює 94% пошуку на мобільних телефонах, а в Facebook зареєстровано 2,7 млрд користувачів, передає РБК.

Відео дня

Як заявив конгресмен, насправді додатки «не є повністю безкоштовними», оскільки вони збирають дані користувачів, що завдає шкоди недоторканності особистого життя людей. «Є досить багато відомостей про нецільове використання таких даних, про усунення конкурентів і несумлінну поведінку в збиток інновацій та підприємництва», — зазначив Чічілліні.

За його словами, метою розслідування є найбільш повне уявлення про недоліки цього сегменту економіки, усунення «ексцесів монополізації і забезпечення доступу користувачів до широкого асортименту продукції.

Конгресмени-демократи оголосили про початок розслідування щодо зазначених компаній на початку тижня. Reuters з посиланням на джерела тоді ж передавав, що Федеральна торгова комісія і Мін'юст США готуються розслідувати можливі порушення Facebook, Amazon, Apple та Google антимонопольного законодавства. За даними агентства, перші дві компанії знаходяться під наглядом ФТК, а другі дві курирує Міністерство юстиції.