Китайські виробники смартфонів хочуть сформувати "альянс" / Ілюстрація REUTERS

Китайські компанії Xiaomi, Huawei Technologies, Oppo і Vivo об'єднують сили для створення платформи, яка дозволить розробникам за межами Китаю одночасно завантажувати свої продукти в китайські магазини додатків.

Читайте такожСмартфони Huawei використовуватимуть карти TomTom замість Google

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на обізнані джерела. На думку аналітиків, цей крок можна розглядати як спробу технологічних гігантів оскаржити домінування магазину Play store від Google.

Відео дня

Проект чотирьох гігантів відомий як Global Developer Service Alliance (GDSA). Платформа покликана полегшити життя розробникам додатків на Android. Її запуск, як стверджується, намічений на березень, проте залишається неясним, чи вплине на запуск епідемія китайського коронавірусу.

Платформу хочуть попередньо запустити у дев'яти регіонах, включаючи Індію, Індонезію та Росію.

Дві компанії з чотирьох, Oppo і Vivo, входять до складу китайського промислового холдингу BBK Electronics.

Наголошується, що Google, сервіси якого опинилися під забороною в Китаї, в 2019 році заробив в Play store 8,8 млрд доларів. Інтернет-гігант також продає там контент (фільми, книги та додатки), отримуючи з продажу комісію в 30%.

Раніше фахівці Strategy Analytics підбила підсумки 2019 року на світовому ринку смартфонів. Згідно з їхніми підрахунками, усього за рік у світі було продано 1,41 млрд смартфонів, що лише на 1% менше, ніж роком раніше.

Лідером ринку поки залишається Samsung, що зайняла 20,9% і реалізувала 295,1 млн смартфонів. Однак Huawei, попри тиск США і його наслідки, змогла наростити продажі майже на 20%, до 240,5 млн апаратів, і зайняти 17% ринку. Таким чином, поточний рік може стати переломним для обох гравців.