У київському метро з'явиться інтернет / фото УНІАН

Київрада затвердила механізми для запуску мобільного інтернету 4G на всіх станціях столичному метрополітену.

Читайте такожУ київському метро з'явилися консультанти з використання електронного квитка

Як передає кореспондент УНІАН, за відповідне рішення, яке розглядалось на сьогоднішньому засіданні Київради як невідкладне, проголосували 71 з 77 депутатів.

Відео дня

Таким чином, Київрада своїм рішенням «Про встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв’язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності територіальної громади міста Києва» врегулювала питання встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури міста та визначила механізм організації безперешкодного доступу до них операторів та провайдерів телекомунікацій.

Так, встановлено, що плата не перевищуватиме граничний розмір, визначений статтею 17 закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж». Конкретний розмір плати встановлюватиметься підприємствами та господарствами, на балансі яких є інфраструктурні об’єкти, до яких надається доступ.

Як повідомляв УНІАН, 5 березня у Києві на станції метро «Академмістечко» запустили мобільний інтернет 4G.

В КМДА заявили, що 4G зв’язок може з’явитися на всіх станціях метро вже до кінця 2020 року, але для цього потрібне відповідне рішення Київради. За інформацією міської влади, після прийняття рішення Київради про плату за доступ телеком-операторів до інфраструктури міста, три оператори планують запустити 4G ще на 8 станціях метро протягом першого півріччя, а на всіх станціях – до кінця року.

У КМДА наголошують, що запуск 4G було зроблено коштом мобільних операторів.

У липні 2019 року оператори в рамках тендеру обрали компанію Huawei як постачальника рішення для будівництва спільної 4G мережі у столичному метрополітені. Технічне рішення від Huawei дозволяє використовувати одну базову станцію одразу всім трьом операторам. Зараз для розгортання 4G на станції метро «Академмістечко» «Київстар», «Vodafone Україна» та lifecell використали частоти у діапазоні 1800 МГц: смуги шириною 20 МГц, 20 МГц і 15 МГц відповідно до ліцензій на 4G кожного з операторів. У майбутньому також мають намір задіяти діапазон 2600 МГц, що дозволить забезпечити ще кращу якість та швидкість мобільного інтернету.