Реалізацією проекту займатиметься дочірня компанія Nokia / Ілюстрація REUTERS

Фінська компанія Nokia отримала від американського космічного агентства NASA контракт на розгортання бездротових систем зв'язку 4G на Місяці.

Там планують побудувати базу до 2028 року. Про це пише CNN.

Читайте такожВісім країн підписали угоду про освоєння Місяця

Відео дня

Реалізацією проекту займатиметься Bell Labs - дочірня компанія Nokia, разом з інжиніринговою компанією Intuitive Machines.

Bell Labs отримає від NASA 14,1 млн доларів для роботи над проектом. У космічному агентстві заявили, що мережа 4G забезпечить на Місяці більш надійний зв'язок, ніж радіосигнали. Як і на Землі, місячну мережу 4G планують з часом модернізувати до стандарту 5G.

Відзначається, що в Bell Labs придумали технологію, яка дозволяє робити вежі меншого розміру. Діапазон їх сигналу більш обмежений, ніж у традиційних, але вони споживають менше енергії та більше підходять для перевезення в космічному апараті. На Землі вежі Bell Labs застосовують для створення мереж 5G.

NASA хоче побудувати місячну базу до 2028 року. На створення технологій, які будуть потрібні для вирішення цього завдання, агентство виділило 370 млн доларів. Їх отримають компанії, що працюють над рішеннями в галузі бездротового зв'язку, виробництва електроенергії, робототехніки тощо.

Освоєння Місяця