Список станцій з 4G істотно розширено / Фото УНІАН

Мобільні оператори "великої трійки" запустили 4G ще на семи станціях столичної підземки та в тунелях між ними.

Про це йдеться в повідомленні оператор "Vodafone Україна".

Читайте такожУ столичному метро ще на шести станціях з'явився 4GСписок станцій

Повідомляється, що інтернет з'явився на центральних станціях "Хрещатик", "Площа Льва Толстого", "Палац спорту", "Олімпійська", а також на станціях "Кловська" та "Печерська".

Відео дня

План

Станом на 31 серпня з 46 підземних станцій Київського метрополітену 4G працює на 22 станціях.

Розширення 4G мережі в метро відбувається поетапно. Оператори планують запустити швидкісний Інтернет на інших станціях до кінця 2020 року.

Зараз "Київстар", "Vodafone Україна" та lifecell для роботи 4G в метро використовують частоти у двох діапазонах 1800 МГц і 2600 МГц. Відзначається, що це дозволяє забезпечити кращу якість і швидкість мобільного інтернету. Запуск 4G відбувається на обладнанні китайської Huawei.

Що таке 4G

Як повідомляє Wikipedia, 4G (англ. 4th Generation) - це стандарт четвертого покоління мобільного радіозв'язку. 4G відрізняється швидкістю передачі даних, яка перевищує показники 3G у 200-500 разів, мережі четвертого покоління не використовують канал для передачі голосу, а працюють тільки з цифровими даними, Телефонія переходить у формат VoIP, очікується, що в майбутньому це може привести до відмирання класичного коммутирування каналів зв'язку на користь чистої інтернет-телефонії.

Хронологія появи 4G у столичній підземці

  • 17 серпня мобільні оператори "Київстар", "Vodafone Україна" та "lifecell" запустили 4G ще на шести станціях столичного метрополітену.
  • 12 березня 2020 року Київрада прийняла рішення для запуску 4G на всіх станціях метро. Депутати встановили плату за доступ телеком-операторів та інших суб'єктів діяльності до елементів інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, енергетики, кабельної каналізації електрозв'язку, будинкової розподільної мережі комунальної власності Києва.
  • 5 березня 2020 року оператори "Київстар", Vodafone Україна та Lifecell запустили 4G-зв'язок на станції київського метро "Академмістечко".
  • 21 лютого 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ) прийняла рішення надати трьом найбільшим мобільним операторам України «Київстар», Vodafone і lifecell дозвіл на дострокове впровадження технології четвертого покоління мобільного зв'язку 4G в діапазоні низьких частот, що дозволило істотно поліпшити покриття території нашої країни швидкісний зв'язком.
  • У липні 2019 року оператори в рамках тендеру вибрали компанію Huawei в якості постачальника рішення для будівництва загальної 4G мережі в столичному метрополітені. Технічне рішення від Huawei дозволяє використовувати одну базову станцію відразу всім трьом операторам.