Суд скасував рішення Апеляційного суду США / Ілюстрація REUTERS

Верховний суд США підтримав Google у патентній суперечці з компанією Oracle, яка тривала з 2010 року.

Про це повідомляє The Verge.

Читайте такожАнтимонопольний комітет оштрафував українську філію Google на мільйон гривень

Відео дня

Суд скасував рішення Апеляційного суду США і постановив, що Google може на законних підставах використовувати елементи коду інтерфейсу прикладного програмування Java (API) Oracle при створенні Android.

У рішенні суду йдеться, що компанія Google при розробці Android використовувала розробки в рамках положень про сумлінне використання, передбачені законодавством про авторське право. Суд дійшов висновку, що Google використовувала API, щоб дозволити Java-програмістам створювати додатки для Android.

"Google скопіювала API для повторної реалізації користувальницького інтерфейсу, взявши тільки те, що було необхідно, щоб дозволити користувачам працювати в новій і перетвореній програмі — це сумлінна практика", — постановив Верховний суд.

Компанію Google в патентному спорі підтримали шість суддів Верховного суду, двоє зайняли сторону Oracle та одна суддя (призначена Дональдом Трампом Емі Коні Барретт) не брала участі в рішенні.

Google та Oracle: історія конфлікту

  • Google та Oracle вже понад 10 років борються за сумісність Android з Java. По цій суперечці вже пройшло три судові процеси та дві окремі апеляції. Поточна версія справи стосується того, чи може Oracle забезпечити дотримання своїх авторських прав щодо приблизно 11 500 рядків в кодовій базі Android, що представляють 37 окремих API.
  • Google розробив API самостійно, але зазначається, що вони засновані на еквівалентних API в коді Java, призначених для імітації та взаємодії з окремою мовою.
  • В Oracle стверджували, що "структура, послідовність і організація" API Android порушують авторські права Oracle на код Java.