В РНБО висловили побоювання з приводу ВК / Ілюстрація REUTERS

Оновлена робота сервера-посередника, який дозволяє заходити на певну сторінку в Інтернеті в мобільному додатку "ВКонтакте" має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України та інших осіб, які використовують додаток.

Як повідомляє прес-служба Ради національної безпеки та оборони, про це заявив заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк.

Читайте такожРозробникі "Вконтакте" заявили, що вкотре обійшли блокування українських провайдерів

Відео дня

"З моменту застосування санкцій ми бачимо періодичне поширення інформації про відновлення доступу до цієї соцмережі на території України, навіть попри нестабільну роботу проксі. Ми переконані, що цей додаток використовується російськими спецслужбами для збору даних про громадян України та всіх, у кого він встановлений», - цитує прес-служба його слова.

Демедюк також повідомив, що роботу додатка активізують не для того, щоб надати користувачеві доступ до соцмережі без застосування додаткових сервісів, а для збору даних громадян України та поширення дезінформації з метою впливу на громадську думку і маніпулювання ним.

За його словами, після застосування санкцій щодо соціальної мережі "ВКонтакте" фахівці українських правоохоронних органів забезпечують реалізацію санкційних обмежень.

Хронологія подій

13 вересня 2020 року розробники "Вконтакте" заявили, що в черговий раз обійшли блокування українських провайдерів.

Раніше, 15 травня 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ про продовження на рік санкцій проти Росії, згідно з яким в Україні був заблокований доступ до російських соціальних мереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту "1С".

Доступ до російських соціальних мереж був обмежений у зв'язку з блокуванням всіх ресурсів сервісу Mail.Ru Group. Під дію санкцій підпали сайти антивірусних компаній "Лабораторія Касперського" та DrWeb.

1 серпня 2017 року програмісти розповіли, які дані про користувачів збирає додаток "ВКонтакте".

3 жовтня 2017 року російські сайти випали з десятки найпопулярніших сайтів в Україні.

Соцмережа " ВКонтакте" за підсумками червня 2019 року опинилася на восьмому місці найбільш відвідуваних сайтів з місячним охопленням аудиторії 26%, тоді як у червні 2018 року соцмережа займала четверну позицію з місячним охопленням аудиторії 31%.

У вересні 2019 року розробники "ВКонтакте" заявили, що навчилися обходити блокування українських операторів і що зайти в соцмережу через мобільний додаток можна практично через будь-якого українського провайдера.