Ілюстрація REUTERS

Американська компанія Tesla оголосила, що в наступному році власники автомобілів Tesla зможуть встановити на свої машини систему автопілота і здавати їх в оренду в якості безпілотного таксі.

Читайте такожTesla пообіцяла подарувати Model 3 тому, хто зламає її ПЗ

У компанії стверджують, що автовласники зможуть заробляти до $30 тис. на рік, а комісія Tesla складе 25-30%, передає kommersant. У компанії розраховують, що в найближчі півтора року автопарк буде налічувати 1 млн автомобілів. Передбачається, що машини прослужать 11 років.

Відео дня

Власники Tesla зможуть самостійно вирішувати, коли вони будуть надавати машину для поїздок, а також обмежувати коло осіб, які мають до неї доступ, наприклад друзів або членів сім'ї. У тих регіонах, де не буде достатньої кількості машин, Tesla буде поставляти свої автомобілі (на першому етапі це торкнеться тільки Model 3 і Model S). Ціна поїздки становитиме 0,18 центів за милю, що дешевше каршерингу, який в середньому коштує від $2 до $3 за милю.

Засновник компанії Ілон Маск прогнозує, що через два роки Tesla буде виробляти автомобілі без керма і педалей, а протягом трьох років вони будуть коштувати $25 тис. або менше. Частково це стане можливо завдяки новому акумулятору, розрахованому на 1 млн миль роботи двигуна 4,5 милі на кіловат.

Компанія стверджує, що представлена система Autopilot Hardware 3.0 значно покращилась у порівнянні з попередніми версіями, володіє більш високою продуктивністю, двома прискорювачами штучного інтелекту, графічним чіпом і процесором, що дозволяє в 2,5 рази оптимізувати енергоспоживання на 80% знизити витрати на роботу. Tesla стверджує, що їхній чіп в сім разів могутніший, ніж у конкурента Nvidia Drive Xavier.