Тендер щодо Шулявського мосту проводився з численними порушеннями / фото УНІАН

Антимонопольний комітет України провів розслідування, яке показало, що тендер на реконструкцію транспортної розв’язки на Шулявському мосту вартістю 600 мільйонів гривень компанія "Північно-український будівельний альянс" виграла з кричущими порушеннями.

Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на АМКУ.

Читайте такожКличко опублікував епічне відео демонтажу Шулявського мосту

Відео дня

Зазначається, що рішення приймала тимчасова адмінколегія Антимонопольного комітету під керівництвом голови АМКУ Юрія Терентьєва, до складу якої ввійшли Ніжнік М. та Хмельницький О.

Організатором тендерного конкурсу було столичне КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва".

АМКУ встановив, що конкурс було проведено з численними порушеннями, а два його "фіналісти", компанії "Північно-український будівельний альянс" та "Спецбуд-Плюс" (обидві входять до корпорації "УКРБУД") діяли у змові.

Окрім підроблених документів у одного із фігурантів розслідування, АМКУ також встановив, що зазначені компанії:

виконували роботи для одних і тих самих генпідрядників, які є членами тієї ж корпорації;

розташовані за однією адресою;

спільно використовують засоби зв’язку;

мають спільних працівників;

використовують однакову ІР-адресу для податкового звітування та для входження до електронних кабінетів системи "Клієнт-Банк";

надавали фінансову допомогу одна одній;

надали однакові листи банку замість банківських гарантій;

мають банківські гарантії та листи, надані одним банком в один день та із послідовною реєстраційною нумерацією;

надали документи, які мають спільні особливості в оформленні;

синхронно діяли у часі.

Читайте також"Скандально відомий друг Кличка": журналісти розповіли, хто збагатиться на реконструкції Шулявського мосту

Базуючись на сукупності зібраних доказів, 19 червня 2019 року АМКУ за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, оштрафував ТОВ "Північно-український будівельний альянс" на 56 млн гривень, а ТОВ "Спецбуд-Плюс" - на 56 млн гривень. Встановлення порушення закону автоматично позбавляє ці компанії права участі в публічних закупівлях на 3 роки.

У травні Комітет уже штрафував ці ж компанії за інші змови – на торгах з будівництва корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова та реконструкції гімназії ім. Бойченка. Тоді штраф склав близько 150 млн гривень.

Як відомо, 27 лютого 2017 року у Києві частково обвалився Шулявський міст. Внаслідок обвалу ніхто не постраждав. Ремонтні бригади оперативно відновили пошкоджену частину шляхопроводу. У травні у КМДА повідомили, що експертами визначено фінальний варіант реконструкції Шулявського шляхопроводу.

Об’єкт планували реконструювати за 12 місяців, вартість проекту оцінили в 400 мільйонів гривень. Передбачалось, що після реконструкції Шулявський шляхопровід стане сучасною магістраллю із достатньо високою пропускною можливістю. Однак роботи на шляхопроводі так і не розпочали. 18 квітня 2018 року міський голова Віталій Кличко заявив, що влада міста планує розпочати ремонт "втомленого" Шулявського мосту, орієнтовна вартість робіт становитиме близько 1,5 млрд гривень.

У травні громадські активісти закликали КМДА і Кличка запросити незалежних експертів і провести новий конкурс на проект реконструкції шляхопроводу. У КМДА у відповідь заявили, що затверджений проект реконструкції відповідає сучасним вимогам і оптимізує транспортний рух на цій ділянці.