Ілюстрація REUTERS

Всі нові автомобілі, що продаються в країнах Євросоюзу, повинні бути оснащені генераторами шуму мотора. Нові правила набули чинності 1 липня.

Читайте такожBloomberg спрогнозував, коли електрокари перевершать за продажами бензинові авто (інфографіка)

На дорогах Європи все більше автомашин на електричній тязі, і їх поширення викликало безліч скарг на те, що електромобілі їздять практично безшумно. В результаті пішоходи не чують їх наближення, що загрожує зростанням ДТП, пише «Російська служба Бі-бі-сі».

Відео дня

Відтепер всі нові електромобілі в ЄС повинні продаватися з генераторами шуму мотора Avas, який буде автоматично включатися, коли машина їде заднім ходом або пересувається зі швидкістю менш як 19 кілометрів на годину.

Влада Євросоюзу вирішила, що в обох таких випадках недалеко від автомобіля можуть перебувати перехожі.

При цьому водії будуть мати можливість відключати генератор шуму мотора, якщо вони вважатимуть це необхідним.

На вищій швидкості штучний звук буде відключатися, оскільки швидко машини їздять як правило або по шосе або по дорогах, обладнаних відповідними пішохідними переходами та світлофорами.

Британська благодійна організація Guide Dogs, яка надає собак-поводирів для сліпих, привітала рішення ЄС.

Організація давно вже вимагала, щоб електромобілі видавали якийсь шум, але додає, що було б краще, якби автомобілі видавали звук на будь-якій швидкості.

Заступник міністра транспорту Великобританії Майкл Елліс також привітав це рішення ЄС, додавши, що поява екологічно чистих автомобілів має принести користь всім, в тому числі й людям з поганим зором.

"Завдяки цій новій вимозі пішоходи будуть відчувати себе впевненішими, переходячи дорогу", - заявив міністр.

З 2021 року всі електромобілі, а не тільки нові, повинні будуть встановити систему Avas.

Британський уряд також має намір заборонити до 2040 року продаж автомобілів з двигунами, що працюють на бензині або дизельному паливі.

До травня 2019 року електромобілі становили всього 6,6% всього автопарку Великобританії, однак їхня кількість швидко зростає.