З вересня українські траси будуватимуть по-новому / фото УНІАН

З 1 вересня поточного року в Україні набирають чинності нові зміни в державні будівельні норми з проектування доріг загального користування, які покликані підвищити рівень безпеки на дорогах.

Читайте такожВідчайдушні водії продовжують їздити обваленим мостом у Харкові (відео)

У прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон) повідомили, що нові будівельні норми вводять низку змін в облаштуванні безпечних і якісних трас, як у Європі, і є обов'язковими, а також поширюються на будівництво нових, реконструкцію і капремонт існуючих доріг за межами населених пунктів.

Відео дня

"З 1 вересня цього року вступають в дію нові важливі зміни в будівельні норми з проектування трас. Їх головна мета - підвищення безпеки на дорогах та поліпшення якості дорожнього покриття - асфальтобетону. Якщо говорити про безпеку руху на дорогах, то новими нормами введена можливість звужувати крайні ліві смуги на найбільших трасах і робити безпечнішою зупиночну смугу, проектувати протизасліплюючі екрани, а також шумові смуги, які допомагають водіям не засипати за кермом", - цитує прес-служба заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Льва Парцхаладзе.

Крім того, за словами заступника міністра, дані норми рекомендують влаштовувати SOS-станції на трасах для першої допомоги у разі виникнення різних надзвичайних ситуацій, робити розриви огорожі для швидкого проїзду спецтехніки, а також дозволяють використання геосинтетиків і модифікованих бітумів для асфальтобетонних доріг і спеціальних перевантажувачів асфальтобетонної суміші.

Як повідомляв УНІАН, з 1 вересня 2018 року в Україні набули чинності нові державні будівельні норми з проектування вулиць і доріг у населених пунктах, які ввели можливість звужувати ширину смуг руху на дорогах, зробили обов'язковими влаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах, облаштування велодоріжок, а також встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту.