Володимир Зеленський / Фото www.president.gov.ua

Сьогодні, 10 жовтня під час прес-марафону президент України Володимир Зеленський прокоментував будівництво аеропорту в Дніпрі. Питання одним з перших в рамках ранкової частини прес-події задав журналіст видання Інформатор.

Нагадаємо, що в держбюджеті на 2020 рік журналісти не виявили фінансування, обіцяного владою на будівництво злітно-посадкової смуги Міжнародного аеропорту «Дніпро». Незважаючи на те, що домовленості про виділення грошей давно досягнуті і президент України підтвердив це під час візиту в Дніпро.

«Ми зробимо і допоможемо вам. Кошти будуть, тому що ми розуміємо, що таке для міста-мільйонника аеропорт», — сказав тоді президент.

На щастя, сьогодні Володимир Зеленський повторно підтвердив пріоритетність цього проекту та те, що в 2020 році в Дніпрі розпочнеться будівництво нового аеропорту.

«Відповідь одна: ми будемо будувати в Дніпрі аеропорт. Нічого не відкладається. У 2020 ми будемо будувати аеропорт і не тільки в Дніпрі», — сказав президент.

А в нинішньому варіанті держбюджету-2020 кошти на злітну смугу Дніпровського аеропорту поки не передбачені, тому що це ще не остаточний документ. І найближчим часом Президент дасть доручення уряду внести відповідну ий рядок в видаткову частину. «Фінальний бюджет ми домовилися обговорити разом з міністром фінансів і прем'єр-міністром. А вони поки ще до мене не підходили. Але запишу собі», — сказав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, тиждень тому губернатор Дніпропетровської області Олександр Бондаренко і президент групи DCH Олександр Ярославський також обговорили деталі проекту.

Роботи в Міжнародному аеропорті «Дніпро» повинні початися вже в 2020 році — як тільки держава виділить перший мільярд гривень на будівництво злітно-посадкової смуги. Губернатор Олександр Бондаренко повідомив, що всі необхідні документи з боку облдержадміністрації — акти і запити направлені до ВР та Кабінету Міністрів.

Проект буде реалізований у форматі приватно-державного партнерства. Планується, що Олександр Ярославський побудує сучасний термінал і VIP-термінал, а держава — злітну смугу. Інвестиції DCH складуть близько $70 млн, а держава вкладе близько 3 млрд грн. Новий аеропорт відкриють на землях запасу поруч з чинним.

Як сказав на зустрічі з губернатором Ярославський, проект будівництва терміналу готові презентувати через пару місяців.

Як відомо, станом на сьогодні інфраструктура Міжнародного аеропорту «Дніпро» фізично зношена та морально застаріла до тієї міри, що робить небезпечними польоти сучасних літаків. Фактично, повітряне сполучення міста з зовнішнім світом зведено до мінімуму, не відповідає статусу міста-мільйонника і стримує розвиток самого Дніпра, так і прилеглих регіонів.