Літак Boeing 737-800 з реєстраційним номером UR-PSR, який зазнав катастрофи в Ірані / REUTERS

Незадовго до відправлення українського авіалайнера, а також невдовзі після нього в аеропорту імені Хомейні в столиці Ірані сідали та злітали літаки міжнародних, у тому числі європейських авіакомпаній.

Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на дані про виконані польоти, надані аеропортом.

Борт МАУ вилетів з аеропорту зі значною затримкою, причина якої не уточнюється. Час зльоту зафіксований як 06:12 ранку замість планового часу 05:15. Варто зауважити, що саме у час затримки відбулася ракетна атака Ірану на авіабазу, що використовується США. Однак цивільні авіакомпанії не були про це повідомлені, а запуск ракет відбувався за межами держави, у сусідньому Іраку.

Відео дня

Небо над Іраном на час катастрофи не було закрите - низка міжнародних авіаліній здійснювали вильоти та посадку в аеропорту Тегерану.

Так, у проміжок із 3 до 4 ночі в Тегерані приземлилися літаки трьох турецьких компаній (Turkish Airlines, Pegasus та AtlasGlobal) і Qatar Airlines, а о 5:35 сів ще один літак Turkish Airlines зі Стамбула.

Читайте такожДві великі європейські авіакомпанії припиняють польоти над Іраком і Іраном

Західні авіакомпанії, що мають сполучення з головним аеропортом Ірану, тієї ночі також виконували перельоти. О 2:43 ночі з Тегерана вилетів рейс Lufthansa до Франкфурта, о 4:23 (із 40-хвилинною затримкою) - рейс Austrian до Відня. З 5.00 до 5:20 відбулося три вильоти турецьких та катарської авіакомпанії.

Лише у середу вдень, після катастрофи українського авіалайнера, Lufthansa повідомила про скасування рейсу Франкфурт-Тегеран. Austrian наразі про таке рішення не повідомляла. За даними аеропорту Відня, рейс Відень-Тегеран готується до відправлення і має відлетіти за годину. Як відомо, про скасування рейсів Київ-Тегеран на невизначений період повідомила також МАУ. Від інших іноземних компанії, що літають до Тегерана, інформації про скасування рейсів не надходило

Водночас, велика кількість міжнародних перевізників, що до того не мали рейсів до Тегерана, після обстрілів американської бази у середу вночі оголосили, що облітатимуть повітряний простір як Ірану, так і Іраку.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 8 січня, в Ірані розбився український літак "Міжнародних авіаліній України", пасажири і екіпаж загинули. За попередньою інформацією, на борту перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. З 167 пасажирів - двоє пасажирів були громадянами України. Решта пасажирів - громадяни Канади, Ірану, Швеції, Німеччини та Афганістану.

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" заснована в 1992 році. Здійснює рейси до столиць і ключових міст Європи, Азії, Африки, СНД і США, забезпечуючи також стикування з маршрутами своїх міжнародних партнерів. Базовим аеропортом МАУ є міжнародний аеропорт Києва "Бориспіль".