Фото: MASH

Перші повідомлення про катастрофу " Боїнга МАУ в Тегерані

Першим про катастрофу українського літака повідомило іранське інформаційне агентство Fars. "Боїнг 737", що належить авіакомпанії "Міжнародні Авіалінії України", зазнав аварії після зльоту з аеропорту іранського Імама Хомейні зі 180 пасажирами і членами екіпажу на борту", - йшлося в повідомленні.

Відео падіння літака, зняті очевидцями

За якийсь час у соцмережах з’являється відео з нібито українським літаком, на яких охоплений вогнем об’єкт швидко знижується й вибухає під час зіткнення із землею.

За словами одного із свідків, спершу було чутно вибух, а, наблизившись до місця катастрофи, він побачив уламки літака та пасажирів, які були розкидані довкола.

Кількість жертв падіння українського літака в Ірані

Спочатку повідомлялося про 180 жертв аварії. Пізніше представник мінавіації Ірану Джаафар Заде повідомив, що на борту літака знаходилися 167 осіб. В РНБО заявили, що підтверджена інформація про 168 пасажирів, які пройшли реєстрацію на рейс, і про 9 членів екіпажу. Усього 177 осіб. Згодом були оприлюднені списки, які свідчать, що пасажирів було 167. 

Глава Тегеранського центру невідкладної допомоги заявив, що тіла загиблих буде важко впізнати через високий ступінь пошкоджень. Зараз рятувальники збирають тіла людей на території близько двох гектарів, щоб передати їх судмедекспертам.

Пізніше в РНБО України повідомили, що на борту літака перебували 11 громадян України - двоє пасажирів та 9 членів екіпажу.

А міністр закордонних справ Вадим Пристайко назвав кількість пасажирів рейсу PS752 за країнами походження. "Наразі нам відома наступна інформація щодо країн походження загиблих в катастрофі #PS752: Іран - 82; Канада - 63; Україна - 2 + 9 (екіпаж); Швеція - 10; Афганістан - 4; ФРН - 3; Велика Британія – 3", – сказано в повідомленні.

Список пасажирів рейсу PS752 Тегеран - Київ

Згодом з'явився повний список 167 пасажирів, які перебували на борту літака МАУ в Ірані. Серед інших, оприлюднені імена і прізвища 11 українців: Сергій Хоменко - пілот; Олексій Наумкін - інструктор; Володимир Гапоненко - командир; Катерина Статник; Марія Микитюк; Валерія Овчарук; Юлія Сологуб; Ольга Кобюк; Олена Малахова; Ігор Матков; Денис Ліхно.

Дані сервісу Flightradar24: зазнав аварії рейс PS752 Тегеран - Київ

Сервіс Flightradar24 на своєму офіційному Twitter опублікував маршрут польоту українського Боїнга 737, який зазнав катастрофи в Ірані. Згідно з даними сервісу, борт впав незадовго після вильоту. "Ми стежимо за повідомленнями про те, що український літак 737-800 розбився незабаром після зльоту з Тегерана. Рейс PS752 покинув Тегеран о 02:42 ранку", - йшлося в повідомленні.

Рятувальна операція: шанси, що хтось вижив, "дорівнюють нулю"

На місце аварії були направлені 22 машини і два автобуси швидкої допомоги.

"Рятувальні команди були відправлені в район аеропорту, де розбився літак Boeing 737, що належить авіакомпанії "Міжнародні Авіалінії України", - повідомив державному телебаченню представник організації цивільної авіації Ірану Реза Джафарзаде. "Літак у вогні, але ми відправили рятувальників... і, можливо, ми зможемо врятувати деяких пасажирів", - сказав глава служби з надзвичайних ситуацій Ірану Пирхосейн Куліванд.

Пізніше глава організації "Червоного півмісяця" Ірану Мортеза Салими повідомив, що ймовірність того, що хтось вижив, "дорівнює нулю". "Вірогідність того, що пасажири залишаться живі, немає", - заявив він агентству ISNA.

Фото з місця аварії Боїнга МАУ в Тегерані

false
false

false

Зеленський висловив співчуття 

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття рідним та близьким пасажирів і членів екіпажу українського Боїнга, що зазнав авіакатастрофи в Тегерані. Відповідний пост президент опублікував у своєму Telegram-каналі. 

"Страшна звістка з Близького Сходу. Сьогодні вранці після зльоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні (м. Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" зазнав катастрофи і впав неподалік аеропорту. За попередніми даними, всі пасажири та члени екіпажу загинули. Наше посольство уточнює інформацію щодо обставин трагедії та списків загиблих. Мої щирі співчуття рідним та близьким всіх пасажирів і членів екіпажу", - написав Зеленський.

Окрім цього, президент доручив генеральному прокурору Руслану Рябошапці відкрити кримінальне провадження щодо катастрофи літака МАУ. Також Зеленський перервав поїздку в Оман і повертається до Києва.

Причина катастрофи українського літака

Спочатку іранське агентство Fars повідомило, що літак впав через технічні несправності незадовго після зльоту. Пізніше арабський канал Al Hadath поширив інформацію про те, що український Боїнг 737 був "ненавмисно збитий" іранськими ППО. При цьому про подробиці і джерелі інформації не повідомлялося. 

В посольстві України в Ірані заявили, що за попередньою інформацією, літак розбився внаслідок аварії двигуна через технічні причини. "Наразі версія теракту чи ракетної атаки виключається", - наголосили дипломати.

Влада Ірану заявила, що у українського "Боїнга", який зазнав катастрофи в Ірані, невдовзі після зльоту загорівся один із двигунів, після чого пілот нібито втратив контроль над літаком і той врізався в землю.

Реакція МАУ на авіакатастрофу

Після авіакатастрофи керівництво "Міжнародних авіаліній України" скликало брифінг в аеропорту "Бориспіль", куди мав прибути борт з Тегерану.

На брифінгу МАУ висловила співчуття родинам потерпілих у зв'язку з катастрофою літака. Також було повідомлено про призупинення виконання рейсів до Тегерану на невизначений термін.

Також в авіакомпанії розповіли, що рейс виконувався літаком Boeing 737-800 NG 2016 року випуску, він був отриманий авіакомпанією безпосередньо з заводу. Останнє планове технічне обслуговування літак пройшов 6 січня.

В МАУ зазначили, що в тісній співпраці з авіаційною владою робить усе можливе для з'ясування причин авіакатастрофи, паралельно авіакомпанія зв'язується з родичами пасажирів, надаючи посильну допомогу в ситуації, що склалася.

Президент МАУ Євген Дихне зазначив, що цей літак був одним з кращих повітряних суден у парку авіаперевізника з надійним екіпажем. "Від імені колективу авіакомпанії приношу глибокі співчуття сім'ям людей, які були на борту. Це був один з кращих наших літаків з прекрасним і надійним екіпажем... Ми гарантуємо льотну справність всіх наших літаків і високу кваліфікацію наших екіпажів", - сказав Дихне в ході брифінгу.

За його словами, МАУ не отримувала інформації про необхідність обмежити польоти в Тегерані. "Літак був справним ... Це звичайний регулярний рейс, і вчора до пізнього вечора жодних особливостей про те, що нам потрібно обмежувати польоти, не виникло", - сказав Дихне. При цьому він відмовився коментувати версії виникнення цієї катастрофи, зазначивши, що необхідно дочекатися офіційних результатів розслідування причин трагедії.

Віце-президент з польотної роботи авіакомпанії МАУ Ігор Сосновський зазначив, що з урахуванням інформації, що літак набрав 2400 м висоти, ймовірність помилки екіпажу мінімальна. "З огляду на складність самого рейсу, його тривалість, був посилений екіпаж. Вони відпочивали в готелі перед вильотом. Знаючи, що Тегеран не є простим аеропортом, наші підготовки всього льотного складу останні кілька років проводяться виключно в аеропорту Тегеран. Також було шестеро бортпровідників - прекрасних дівчат і хлопчиків. Пухом їм земля", - сказав він.

Варто зазначити, що сьогодні вночі Іран обстріляв військові бази США в Іраку балістичними ракетами.