Ілюстрація REUTERS

Капіталізація автовиробника Tesla вперше досягла $100 млрд — позначки, за умов збереження якої протягом декількох місяців СЕО компанії Ілон Маск зможе отримати право на винагороду, пише Bloomberg.

Читайте такожTesla купила землю для майбутнього заводу в Німеччині

Відео дня

За підсумками торгової сесії на біржі NASDAQ 21 січня курс акцій Tesla зріс на 7,2%, досягнувши позначки $547,2 за один цінний папір. Після закриття основної торгової сесії акції продовжили зростати в ціні, досягнувши позначки $555,1 за штуку. У результаті ринкова капіталізація Tesla перевищила рубіж у $100 млрд ($100,1 млрд).

До цього моменту жодному американському автовиробникові не вдавалося перевищити позначку в $100 млрд ринкової капіталізації. Зараз Tesla не просто дорожча, ніж Ford і GM разом узяті, вона практично зрівнялася за показником ринкової капіталізації з найбільшим у світі німецьким концерном Volkswagen AG ($100,6 млрд). Зростання курсу акцій Tesla виглядає ще більш вражаючим, якщо згадати, що в червні 2019 року він встановив антирекорд — $177.

Якщо Tesla утримуватиме позначку $100 млрд протягом декількох місяців, то Маск зможе розраховувати на премію в розмірі $346 млн. У березні 2018 року акціонери Tesla прив'язали винагороду підприємця до фінансових показників автовиробника — мова йшла про 12 траншів протягом десяти років. Щоб отримати всі транші, Маску необхідно збільшити ринкову вартість Tesla до $650 млрд і отримувати більше прибутку, ніж Proctеr&Gamble.