«Укрзалізниця» шукає консультантів / фото УНІАН

Німецька Deutsche Bahn може консультувати «Укрзалізницю» в консорціумі з іншими компаніями.

Читайте такожПоради без рішень. Якими будуть "уроки німецької" від Deutsche Bahn для "Укрзалізниці"

Про це LIGA.net повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Відео дня

Мінінфраструктури оголосило конкурс на консалтинг УЗ. Оголошення розміщене в системі електронних закупівель Prozorro, очікувана вартість послуг – 86 млн грн. Згідно з конкурсною документацією, УЗ шукає мінімум 10 консультантів з досвідом впровадження проектів з підвищення операційної ефективності залізниць. Примітно, що ці консультанти повинні володіти українською або російською мовами.

"Ми оголосили конкурс на консалтинг і вибираємо консультанта. Крім Deutsche Bahn в ньому може брати участь ще багато консультантів. Я знаю, що свої послуги готові запропонувати сім компаній", - сказав Криклій.

Відповідаючи на питання, звідки взялася сума у 86 млн грн (раніше озвучувалася цифра в 1,5 млн євро), міністр пояснив, що 1,5 млн євро пропонував Deutsche Bahn.

"Зараз мова йде про більш широке співробітництво. Що можуть взяти на себе Deutsche Bahn, що інші компанії. У Deutsche Bahn експертиза широка, але не за всіма напрямками... Може бути консорціум. Яка цифра буде за підсумками торгів і чому вона так розраховувалася, не можу сказати - це компетенція УЗ", - підкреслив Криклій.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого акціонерна компанія «Укрзалізниця» підписала меморандум про співпрацю з німецьким залізничним перевізником Deutsche Bahn і його дочірньою компанією DB Engineering & Consulting GmbH з метою реформування українського перевізника.

Довідка УНІАН. Deutsche Bahn AG - один з найбільших залізничних операторів Європи. Щорічно перевозить 4,6-4,8 млрд пасажирів і 270-290 млн тонн вантажів. У структуру холдингу входить більше 300 різних підрозділів і окремих підприємств. Компанія проводить активну політику з розширення свого бізнесу в Європі, постійно інвестує у придбання нових компаній і розширення діяльності. Виручка Deutsche Bahn в 2018 році - 44 млрд євро, EBITDA - 4,7 млрд євро, прибуток 542 млн євро.

«Укрзалізниця» - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить в перелік держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, здійснюваних усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.