Ілюстрація REUTERS

Вартість бензину та дизельного палива на українських АЗС навряд чи опуститься через зниження продажів і зростання витрат на експлуатацію станцій, попри рекордне падіння світових цін на нафту.

Читайте такожСвітові ціни на нафту обвалилися одразу на 8%

Про це у Facebook написав директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

Відео дня

"Постійні витрати залишаються, до них додаються чималі "карантинні", і при цьому доходи (читай продажі) падають. Як зберегти бізнес (читай людей)? Відповідь універсальний для будь-якого бізнесу – лише шляхом збільшення націнки. Якщо березневий потенціал зниження з'їла девальвація, то сьогодні економіку АЗС вже щосили з'їдає крах продажів. Особисто я бачу, що цінова стабільність буде дуже непоганим варіантом в цій ситуації, вже точно краще, ніж зростання, як на інші товари. Якщо вдасться зупинити просідання гривні, думаю, невелике зниження стане більш імовірним. У доларовому еквіваленті падіння буде в будь-якому випадку", - зазначив експерт.

За його словами, навіть якщо долар у квітні подорожчає до 30 гривень, то потенційно бензин на АЗС повинен був подешевшати на 3 гривні/літр, а дизельне паливо - на 2,5 гривні/літр. (При доларі за 28 гривень - 4,2 і 3,7 гривні/літр відповідно). Проте, вважає експерт, дане падіння цін може бути нівельовано ростом витрат на АЗС і падінням продажів.

"За нинішніми роздрібними цінами розраховане зниження має становити 10-15%. Але, як зазначалося вище, продажі всіма мережами вже провалилися на 20%. Ситуація погіршується з кожним днем і до квітня це буде явно понад 30%. Паралельно зростають витрати на експлуатацію АЗС: індивідуальна доставка працівників на робоче місце, забезпечення засобами захисту, нескінченна дезінфекція приміщень, інші карантинні заходи. І до всього - зниження виручки в кафе та магазинах", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 9 березня ціна нафти марки Brent у світі впала на 30% - до 34 доларів за барель, продемонструвавши найгіршу динаміку з 1991 року, коли почалася війна в Перській затоці. Потім падіння продовжилося. 23 березня ціна на Brent з постачанням в травні на лондонській біржі ICE подешевшала до 26,04 долара за барель. Нафта WTI з постачанням в травні на Нью-Йоркській біржі знизилася до 22,7 долара за барель.