Верховна Рада ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні».

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 274 із 370 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Ця угода визначає основи співробітництва під час здійснення спільного контролю, пов`язаного з перетином українсько-російського державного кордону особами, транспортними засобами, а також з переміщенням через нього товарів.

Відео дня

В угоді передбачено, що спільний контроль здійснюється в автомобільних і залізничних пунктах пропуску через кордон, а також може здійснюватися під час руху пасажирських поїздів між залізничними пунктами пропуску через кордон. Контроль насамперед здійснюють контрольні органи держави виїзду. Контрольні органи держави в`їзду можуть розпочати контроль тільки після того, як контрольні органи держави виїзду повідомлять про закінчення контролю. Ця вимога діє також у разі, якщо контрольні органи держави виїзду не здійснювали контроль. Положення законодавства держави виїзду, пов`язані зі здійсненням контролю, перестають діяти з моменту, якщо співробітники його органів повідомили про закінчення контролю.

Відповідно до угоди, після початку контролю контрольними органами держави в`їзду контрольні органи держави виїзду мають право здійснити повторний контроль лише у разі згоди контрольних органів держави в`їзду.

В угоді передбачено, що співробітники контрольних органів держави однієї сторони, які здійснюють контроль на території держави іншої сторони, у разі виявлення правопорушення, вчиненого громадянином держави сторони, на території якої здійснюється контроль, проводять необхідне оформлення правопорушення.

Угодою передбачено, що контрольні органи держави виїзду зобов`язані прийняти назад особу, якій контрольні органи держави в’їзду відмовили в пропуску на територію своєї держави. Контрольні органи держави виїзду не мають права відмовитися від прийняття і зворотного ввезення товару, у пропуску якого було відмовлено контрольними органами держави в`їзду.