Вартість перевезень істотно подорожчала / Ілюстрація Reuters

Блокування Суецького каналу контейнеровозом «Ever Given», що сів на мілину, привела до підвищення цін на морські перевезення.

Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте такожНа розблокування Суецького каналу може піти кілька тижнів - Reuters

Відео дня

 Агентство відзначає, що підвищення цін торкнулося в тому числі маршрутів, що не проходять через канал.

Вартість перевезення морського контейнера 40 футів з Китаю в Європу, за даними Bloomberg, досягла майже $8 тис., що в чотири рази більше, ніж рік тому. Перевезення танкерами категорії Suezmax (найбільші танкери, які можуть пройти по Суецькому каналу) коштують близько $17 тис. за день — це найбільший показник з червня 2020 року.

Що цьому передувало

  • 24 березня 2021 року стало відомо про те, що судно Ever Given повністю заблокувало рух Суецьким каналом, який з'єднує Середземне і Червоне моря. 
  • Гігантський контейнеровоз під прапором Панами спробував розвернутися у вузькому просторі та намертво застряг на мілині.
  • Станом на 25 березня 2021 року вісім буксирів не змогли зрушити судно.
  • Корабель 400 метрів завдовжки, 60 метрів - завширшки та розрахований на 200 тисяч тонн вантажу.
  • Протяжність Суецького каналу становить 193 км (120 миль). Він був відкритий в 1869 році та є одним з найбільш завантажених водних шляхів у світі. Близько 12% світової торгівлі, в тому числі майже 10% нафти та 8% зрідженого природного газу, проходить через канал.
  • 26 березня 2021 року з'явилася інформація про те, що для того, щоб зняти з мілини 400-метровий контейнеровоз, може знадобитися кілька тижнів оскільки судно доведеться розвантажити.