Україна готується до переговорів з Польщею та Єврокомісією / фото УНІАН, Янош Немеш

Українські чиновники хочуть отримати від представників Польщі та Єврокомісії роз'яснення щодо блокування українського кордону.

Зустріч сторін відбудеться сьогодні, 22 листопада, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач в ефірі Радіо Свобода.

"Єврокомісія організувала цю зустріч. Цього разу вона буде присвячена саме питанням блокування кордону. Ми дуже сподіваємося, що отримаємо відповіді на наші листи як від польської сторони, так і від європейської про численні порушення протестувальниками тих умов, про які вони заявляли, і міжнародних стандартів. І це вже достатні підстави, щоб припинити цей страйк", – зазначив він.

Відео дня

Справа в тому, що блокування кордону порушує умови так званого транспортного безвізу, введеного Єврокомісією для українських автоперевізників з початком повномасштабної війни. 

За словами Деркача, можливо, від ЄС надійдуть пропозиції, як розблокувати кордон в найкоротші терміни.

Крім того, він підкреслив, що давати дозвіл на страйк, який блокує кордон, і створює реальну небезпеку для двох країн – це юридично неправильно. 

"Враховуючи те, що вже є численні порушення, Я думаю, що головним аргументом має бути порушення протестувальниками Умов проведення страйку, а також міжнародних стандартів, що, як мінімум, має призвести до негайної зупинки та скасування цих дозволів на проведення страйків. Інше питання-наскільки правомірно або неправомірно такі дозволи видавалися", – додав заступник міністра. 

Блокування українського кордону-останні новини 

6 листопада група польських страйкарів заблокувала рух вантажного транспорту в напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Ягодин-Дорогуськ", "Краковець-Корчова"і" Рава-Руська-Гребене". Серед ключових вимог протестувальники відзначили повернення до системи дозволів на вантажні перевезення для українських транспортерів. З початком повномасштабної війни Єврокомісія скасувала цю умову для перевізників з України.

21 листопада стало відомо, що орієнтовна сукупна сума збитків опитаних компаній з початку простою становить майже 306 млн грн. При цьому в середньому один день простою через страйк на польському кордоні коштує одній українській компанії втрат у розмірі близько мільйона гривень.

Пробка з вантажівок на кордоні з Польщею розтягнулася вже на 53 кілометри. При цьому, у величезних чергах застрягли також критично важливі вантажі – топиво і гуманітарна допомога.

Вас також можуть зацікавити новини: