Київ отримав перший 3-секційний трамвай у рамках угоди Мінінфраструктури та ЄІБ

Київ отримав новий 3-секційний низькопідлоговий трамвай. Це перший із 20-ти трамваїв, що будуть закуплені за кредитні кошти від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у рамках ініціативи Міністерства інфраструктури України.

Про це повідомляє офіційна Facebook-сторінка міністерства.

У рамках угоди на оновлення трамвайного парку Києва буде спрямовано 24,9 млн євро кредиту. За ці гроші планується закупити двадцять 3-секційних низькопідлогових трамваїв виробництва ТОВ "ТАТРА-ЮГ". Ці 26-метрові трамваї можуть перевозити близько 300 пасажирів. У вагонах передбачено місця для людей з інвалідністю.

Відео дня

Перший трамвай перебуватиме у Дарницькому депо і після пусконалагоджувальних робіт вийде на маршрут на лівому березі столиці. Усю партію, згідно з графіком, планується поставити КП "Київпастранс" вже до початку 2023 року.

"Для Міністерства інфраструктури спільна угода з Європейським інвестиційним банком - це можливість започаткувати в Україні якісно новий проєкт, який відповідатиме цінностям безбар'єрності, екоорієнтованості та забезпечення комфорту пасажирів. Ми б хотіли, щоб українські міста були більш проактивними у напрямі розвитку електротранспорту, адже це один із ключових кроків до зниження рівня викидів у мегаполісах", – заявила заступниця міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Анна Юрченко.

Кредит є частиною проєкту "Міський громадський транспорт України", який підтримується ЄС та спрямований на поліпшення інфраструктури громадського транспорту в українських містах.

"Кредит ЄІБ на нові трамваї у Києві сприятиме розвитку екологічно безпечного та стійкого транспорту. Як представники кліматично-орієнтованого банку ЄС ми віримо, що розвиток ефективної системи міського громадського транспорту – один із найкращих способів боротьби із забрудненням та вирішення питань зміни клімату", – зазначив голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон.

Проєкт ЄІБ "Міський громадський транспорт України" (фаза 1) – це рамковий кредит на 200 мільйонів євро для фінансування громадського транспорту в 11-ти містах України.

Нагадаємо також, що у рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" Укрзалізниця тестує поїзд Stadler FLIRT для запуску на маршруті приміського сполучення Києва та міської електрички. Перші поїзди планується запустити на маршрутах київського вузла до кінця 2022 року.