Внутрішній авіаперевізник має закуповувати українські літаки / Ілюстрація REUTERS

Створення в Україні власної національної авіакомпанії сприятиме розвитку авіабудування та здешевленню квитків на внутрішні рейси.

Як передає прес-служба Кабміну, про це під час робочого візиту в Дніпропетровську область заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте такожУ Кабміні розповіли, як в Україні можуть подешевшати внутрішні авіаперевезення

Відео дня

"Розвиток української національної авіакомпанії має сприяти й розвитку авіабудування в Україні. Держава вперше за 30 років почала активно замовляти літаки у наших заводів. Зокрема, досягнута домовленість і підписані контракти на поставку трьох літаків серії Ан для Збройних Сил, а також двох літаків Ан для Міністерства внутрішніх справ", - цитує Шмигаля прес-служба.

За його словами, новий глава Міністерства інфраструктури Олександр Кубраков отримав завдання прискорити процес переговорів і роботи для створення такого національного авіаперевізника. Найближчим часом мають бути укладені відповідні меморандуми.

Також він підкреслив, що внутрішній авіаперевізник має закуповувати українські літаки, але також ведуться переговори й про закупівлю літаків міжнародних виробників. Зокрема, такі переговори ведуться з трьома найбільшими світовими компаніями в цій галузі.

Авіаперевезення і зниження ціни

  • Раніше президент України Володимир Зеленський заявив про бажання створити державну авіакомпанію з літаками, які буде випускати державне підприємство «Антонов».
  • У лютому 2021 року заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що стратегія створення державної авіакомпанії включає формування команди топ-менеджерів, розробку авіамаршрутів, формування парку літаків на основі лізингу, а також скасування ПДВ на внутрішні перевезення.
  • У березні міністр інфраструктури Владислав Криклій повідомив, що скасування ПДВ на внутрішні авіаперевезення може здешевити квитки, зробивши їх вартість порівнянною із залізничними перевезеннями певних категорій.
  • 21 квітня 2021 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що Кабінет міністрів планує ініціювати запуск механізму здешевлення квитків на внутрішні авіаперевезення шляхом введення нульової ставки податку на додану вартість (ПДВ) на такі перевезення українськими компаніями.