На цей час збори регулюються Мінінфраструктури / фото depositphotos.com

Українські аеропорти можуть отримати право самостійно встановлювати розмір ключових зборів з авіакомпаній.

Про це на форумі Асоціації "Аеропорти України" повідомив представник команди підтримки реформ Мінінфраструктури Олександр Лемешкін, повідомляє Avianews.com.

Читайте такожУкраїна та Євросоюз підписали угоду про спільний авіаційний простір

Відео дня

Зараз збори регулюються Мінінфраструктури.

Нові правила дозволять повітряним воротам самостійно визначати розмір плати за чотирма категоріями: за зліт-посадку, обслуговування пасажира в терміналі, наднормативну стоянку літаків і збір за безпеку.

Дана ініціатива виникла у зв'язку з приєднанням України до Угоди про Спільний авіаційний простір з Євросоюзом. Його також називають договором про відкрите небо.

Угода передбачає переведення української авіації на європейські стандарти. Автономія аеропортів у встановленні зборів - один з таких стандартів.

За словами Лемешкіна, підготовка та прийняття необхідних документів з боку уряду України та Мінінфраструктури для запуску нового принципу встановлення зборів займе 21 місяць.

Угода про Спільний авіаційний простір з ЄС:

12 жовтня 2021 року Україна та Європейський Союз підписали угоду про загальний авіаційний простір, яка сприятиме здешевленню авіаквитків.

Підписання відбулося сьогодні на 23-му саміті Україна-ЄС у Києві.

Документ підписали прем'єр-міністр Денис Шмигаль, віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хосеп Боррель і посол Республіки Словенія В Україні Томаж Менцин.