Україна та французька Alstom фіналізують контракт щодо оновлення парку поїздів / фото facebook.com/oleksandr.kubrakov

Контракт між Укрзалізницею та французькою компанією Alstom перебуває у фінальній стадії обговорення. Його укладення дозволить оновити парк  поїздів УЗ, що заплановано програмою президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", написав у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков за підсумками конференції ParisInfraWeek, у фокусі якої була співпраця з Україною.

"Alstom та Укрзалізниця фіналізують контракт. Це наближає нас до головної мети – оновлення потягів УЗ, швидші та комфортніші подорожі залізницею. Для нас важливо зберегти домовлений обсяг локалізації виробництва та доступне фінансування", - повідомив Кубраков.

Він пояснив, що масштабне відновлення української інфраструктури в рамках програми "Велике будівництво" дозволило посилити співпрацю з Францією. У 2021 році Україна та Франція підписали Рамкову угоду загальною вартістю 1,3 мільярди євро, а нові напрямки, які обговорювалися на ParisInfraWeek, потенційно додадуть ще 1 мільярд інвестицій.

Відео дня

Крім залізниці, Мінінфраструктури також співпрацює із французькою консалтинговою компанією Aerogestion щодо оптимальної моделі створення Національного авіаперевізника. До кінця року планується презентувати результати та можливі рішення уряду. 

"У межах розробки концепту Національного авіаперевізника ми також вивчаємо можливості для співпраці ДП "Антонов" та AirBus для вантажних перевезень та пожежних літаків", - розповів Кубраков.

Також інвестиції планується залучати і до дорожньої частини "Великого будівництва", яка упродовж наступних років охопить усю основну мережу автодоріг України. Так, у Парижі було презентовано проєкт будівництва нової дороги за маршрутом Краковець – Львів – Броди – Рівне.

"До кінця року завершується розробка ТЕО і вже наступного очікуємо конкурс і старт проєкту. Експертиза і досвід французьких дорожніх компаній у таких проєктах є винятково цінною", - наголосив міністр.

Крім цього, інвестори висловили зацікавленість у проєктах у галузі телеком, виробництва електромобілів та літієвих батарей, проєктах із водневого транспорту. 

Україна та французька Alstom фіналізують контракт щодо оновлення парку поїздів / фото facebook.com/oleksandr.kubrakov

Нагадаємо, раніше у присутності президента Зеленського Мінінфраструктури домовилося із швейцарською компанією Stadler про залучення  до 500 мільйонів євро інвестицій на розвиток сектору залізничного транспорту в Україні.