Компанія "Рісоіл Руда", що яка завантажила ільменіт Об'єднаної гірничо-хімічної компанії на корабель минулої п'ятниці в обхід його арешту Державного бюро розслідувань, організувала акцію протесту біля пропускних пунктів порту "Чорноморськ", щоб створити суспільний резонанс і продовжити відправку.

Про це повідомив один з учасників страйку, передає "Мінпром".

"Почали безстрокову акцію", - сказав він.

Відео дня

У "Рісоіл Руда", яка пов'язана контрактом по відправці вантажу в Китай з IMMCO Trade Дніпровського бізнесмена Віталія Кучука, сподіваються, що такий тиск розблокує відправку вантажу. 

Раніше сайт "Думская" повідомляв про те, що 17 квітня ільменіт ОГХК співробітники ДБР заарештували в порту Чорноморська 17 квітня.

Правоохоронці вважають, що вартість товару "спеціально занижена службовими особами АТ "ОГХК" та Фонду держмайна України, ДПС та ДФС України з метою подальшого розміщення на рахунках офшорних компаній (IMMCO Trade Pte. Ltd. і MINERALS & CHEMICALS DITRIBUTIONS Limited.) грошових коштів у розмірі понад $2 млн для подальшої легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом". 

Про те, що вартість ільменіту занижена, вказують дані незалежного аналітичного джерела. Так, за контрактом ОГХК з IMMCO № 001/1-21 від 11 січня 2021 Вільногірський ільменіт ТіО2 хв 63% продавався посереднику за ціною $150 за тонну на умовах СРТ, Чорноморськ. 

Аналітики ferroalloynet.com подавали інформацію про те, що вартість ільменіту такого змісту на умовах CIF, Китай 2 квітня становила $337-348 за тонну. Це означає, що за вирахуванням фрахтових послуг в Україні, ільменіт повинен був реалізуватися за ціною не менше $267-284 за т.

Відповідно, з ОГХК могло бути вимито $117-134 на кожній відправленій на адресу IMMCO тонні або $2,4-2,7 млн. 

Відправник заарештованого ДБР ільменіту ОГХК шантажує АМПУ страйком

Попри арешт ільменіту і заборону на його переміщення від ДБР, співробітники "Рісоіл Руда" таки завантажили ільменіт минулого тижня під протекцією Генеральної прокуратури України.